Niet lekker in je vel op je werk, wat dan?

In Nederland is ongeveer 1 op de 4 werkenden ontevreden over zijn of haar baan. Soms is het overduidelijk dat je klaar bent met jouw baan: je kunt niet overweg met je leidinggevende of je wordt niet goed behandeld door je werkgever. Op deze momenten is het duidelijk dat het tijd is voor een nieuwe baan. In andere gevallen kan het minder duidelijk zijn dat je toe bent aan een nieuwe baan. In dit artikel zetten we 5 tips op een rij om erachter te komen of het tijd is voor een nieuwe uitdaging.

Tip 1: Begin met relativeren

Wanneer je het niet naar je zin hebt op je werk is het belangrijk om eerst objectief naar de situatie te kijken. Hoe komt het dat je jezelf zo voelt? Is er een tijdelijk project dat veel stress oplevert, of is het werk écht niets voor jou? Denk hier eens goed over na, want gevoelens kunnen snel veranderen. Zo kun jij je vandaag compleet anders voelen dan morgen. Breek daarom door de muur van gevoelens heen en kijk rationeel naar de situatie. Probeer de bigger picture te zien en maak bijvoorbeeld een lijst met dingen waar je tegenaan loopt, maar ook zeker de dingen die je enorm waardeert. 

Tip 2: Denk na over je ideale situatie

Ben je erachter gekomen dat het tijd is voor iets anders, ga dan eens nadenken over hoe je het wél zou willen. Heb je bijvoorbeeld totaal geen interesse in je vakgebied? Bedenk dan eens wat je wel interessant vindt, of hoe je jouw huidige baan leuker kunt maken. Je kunt zo concrete stappen gaan maken om tot een goed plan te komen. Dit kun je bijvoorbeeld ook doen als een van de redenen van vertrek zou zijn dat je niet goed overweg kunt met je collega’s. Want in de ideale situatie zou dit wel het geval zijn. Zo kun je stappen maken door een keer naar de vrijdagmiddagborrel te gaan of de collega naast je eens naar zijn weekend te vragen. Dit zijn allemaal kleine stapjes op weg naar jouw ideale werksfeer. 

Tip 3: Change 

Bij de meeste banen is het zo dat je zelf een grote invloed hebt op de omstandigheden. Vind je bijvoorbeeld je werk te monotoon? Vraag dan om andere werkzaamheden. Is het druk? Kijk dan eens hoe je stress kunt verminderen. Daarnaast is je eigen stemming vaak een van de grootste valkuilen. Als je al helemaal gaar binnenkomt, met een humeur van -10, dan is het niet heel gek dat je een vreselijke dag krijg. Je zit dan vooral jezelf erg in de weg. Verandering ligt zeker ook bij jezelf: kijk dus ook eens in de spiegel. 

Tip 4: Communicatie is key

Anderen weten vaak niet wat er in jouw hoofd omgaat. Je kunt wel met een chagrijnige blik gaan rondlopen, maar dat gaat je niet verder helpen. Wanneer je denkt dat je de situatie niet zelf kunt oplossen, is het slim om te communiceren wat je dwarszit. Ga het gesprek aan met je collega’s, werkgever of leidinggevende en vertel wat je dwars zit. Wanneer je zo’n gesprek aangaat, is het belangrijk om vanuit jezelf te praten. Begin dus niet met “het werk is saai, jij bent een arrogante baas”, maar juiste met “ik merk dat ik niet goed in mijn vel zit” of “er gebeuren bepaalde dingen die me kwetsen”. 

Wanneer je tijdig aangeeft met bepaalde zaken te zitten, geef je anderen ook de ruimte om hierover mee te denken. Deze stap is vaak véél bevorderlijker voor je, dan wanneer je er zelf mee gaat zitten. Hoe beter je leert communiceren over dingen waar je mee zit, hoe groter de kans op een oplossing. Mocht je nu het idee hebben dat er toch niet naar je wordt geluisterd, dan is dit een goed laatste redmiddel. Toont de andere partij initiatief om de situatie te veranderen: mooi! Zo niet… lees dan onze vijfde tip.

Tip 5: Heb LEF en onderneem stappen

Heb je alles gecommuniceerd, maar is er niks veranderd? Blijf dan niet te lang hangen in een negatieve werkomgeving. Het is een hele stap om ontslag te nemen, maar het draait hier om jou! Houd je oren en ogen open voor nieuwe vacatures en update je LinkedIn-profiel zodat recruiters en potentiële nieuwe werkgevers jou kunnen bereiken. Vaak zijn er veel mensen die de stap van ontslag niet durven te nemen, maar toch kan het een verademing zijn om deze vervelende baan achter je te laten. 

Onthoud wel: werk = werk. In het algemeen geniet niet iedereen vol overgave van zijn of haar baan. Zelfs als je in de gunstige situatie zit dat je van je hobby je baan hebt gemaakt, kan het ook zijn dat je je hobby gaat zien als werk. Ga er dus niet vanuit dat je iedere dag fluitend het kantoor gaat binnenlopen, maar begrijp wel dat er een verschil is tussen een hekel hebben aan werk en een baan waar je plezier en voldoening uit haalt. Ben je tot de conclusie gekomen dat het niet ligt aan wat je doet, dan is het tijd om op zoek te gaan naar iets anders!

Facebook
Email
LinkedIn