Zo bereid jij jezelf voor op een sollicitatiegesprek

Gefeliciteerd, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Dit is jouw kans om jezelf te presenteren en je potentiële nieuwe werkgever te ontmoeten. Maar dit brengt ook de nodige spanningen met zich mee, want hoe zorg jij ervoor dat jij goed voorbereid op pad gaat? Wij hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat je op tijd moet komen en jezelf moet verdiepen in de organisatie. Bij LEF hebben we nog andere handige tips om je optimaal voor te bereiden en meteen een duidelijk beeld te krijgen van je potentiële nieuwe werkgever. Benieuwd naar deze tips? Wij vertellen ze graag in deze blog!

Stel je persoonlijk profiel op

Een sollicitatiegesprek voer je om erachter te komen of jij en de potentiële werkgever een match zijn. Het is daarom belangrijk om van jezelf te weten wie je bent en waar je écht naar op zoek bent. Begin daarom met het bedenken wie je thuis bent, welke rol jij speelt in jouw sportteam, vriendengroep en gezin, wat jou energie geeft en wat je wilt bijdragen aan de wereld.

Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat je jezelf gaat verkopen om een baan te krijgen. Blijf dicht bij jezelf en probeer op deze manier te beoordelen of de sfeer en cultuur van het bedrijf matchen met jouw persoonlijkheid. Te veel naar de baan of het bedrijf praten gaat op de lange termijn niet werken. Zo vertelt recruiter Roanne: “Doordat de kandidaat zich comfortabel genoeg voelde om zijn verhaal te delen, leerde ik hem écht goed kennen en kon ik nog beter helpen met het vinden van een passende baan.”

Ontdek wat jouw drijfveren zijn

Als je solliciteert bij LEF, stellen we al snel de vraag wat jou nu écht motiveert. Zie het als jouw drijfveren, die jou aanzetten tot actie. Het is eigenlijk waar jij persoonlijke voldoening uit haalt. Hoe ontdek je wat je echt leuk vindt? Stel jezelf hiervoor de volgende vragen:

  • Waar kom ik ’s ochtends mijn bed voor uit?
  • Waar gaat mijn bloed sneller van stromen?
  • Waar praat ik vol passie over als ik met vrienden over werk praat?
  • Wanneer kom ik na een dag of week werken vol energie en blij terug? Wat is er dan gebeurd?

Neem de tijd om goed over deze vragen na te denken en je zult zien wat jouw drijfveren zijn en waardoor je dus intrinsiek wordt gemotiveerd. Om voor jezelf de beste antwoorden te krijgen raden wij je aan er veel met je omgeving over te praten. Doe dit met je partner, vrienden, familie, of een recruiter. Wellicht komen ze met ideeën waar jij nog nooit aan hebt gedacht.

Wie is jouw ideale werkgever?

edereen is verschillend, zo ook werkgevers. Daarom is het goed om voor jezelf te bepalen wat je nu echt belangrijk vindt aan een werkgever. Je kunt bijvoorbeeld nadenken over de volgende vragen:

  • Wat vind je belangrijk aan een werkgever?
  • Wil je werken bij een groot internationaal bedrijf of klein (familie)bedrijf?
  • Hecht je waarde aan persoonlijk contact of vrijmibo’s?
  • Hoe wil je aangestuurd worden?
  • Welke kernwaarden vind je belangrijk?

Sommige informatie kun je natuurlijk gewoon online vinden, maar details over de sfeer en cultuur binnen een bedrijf zijn vaak lastiger te achterhalen. Bij LEF achterhalen wij deze voor jou bij onze relaties, zodat we tijdens onze kennismaking samen kunnen bepalen of het voor jou een match kan zijn. Wil jij nog voor onze kennismaking meer over die ‘details’ weten? Dan kun je via LEF ook informeel kennismaken met het bedrijf. Vraag onze recruiters naar de mogelijkheden.

Bepaal hoe jij de toekomst ziet

Bij het zoeken naar een nieuwe baan is het van essentieel belang te weten wat je de komende jaren graag wilt bereiken. Je kunt hiervoor jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat is je ambitie?
  • Welke functie ambieer je op korte termijn?
  • Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Een helder doel hebben is cruciaal. Ambities variëren: sommigen gedijen jarenlang in één rol, terwijl anderen streven naar management. Wat jouw pad ook is, een duidelijk beeld van je doel is essentieel. Dit versterkt je zelfvertrouwen in gesprekken over de toekomst en versterkt je motivatie voor deze baan. Denk ook aan je ontwikkeling en wat je de komende jaren nodig hebt om deze te realiseren.

Stel kritische vragen

Nu je alle informatie voor jezelf hebt verzameld, is het tijd om al je vragen op te schrijven. Het sollicitatiegesprek is natuurlijk bedoeld om de werkgever beter te leren kennen, maar ook zeker andersom. Door je vragen vooraf op te schrijven, kun je na dit gesprek bepalen of deze werkgever ook de beste match is voor jou. Wil jij nog meer inspiratie voor het stellen van kritische vragen? Lees dan de blog die wij eerder over dit onderwerp hebben geschreven. Zo ben je goed voorbereid en haal je het maximale uit jouw sollicitatiegesprek.

Zet ‘m op

Wij hopen jou hier een aantal tips en trucs te hebben gegeven waardoor jij jezelf nog beter voorbereid voelt. Je kunt al jouw antwoorden bundelen in onze versie van het curriculum future. Dit document vormt samen met je LinkedIn-profiel de basis voor ieder sollicitatiegesprek bij LEF! Toi-toi-toi en zet je beste beentje voor!

Facebook
Email
LinkedIn