Finland zet in op 4-daagse werkweek, 6-urige werkdag

Categorieën: Nieuwsartikelen
Finland krijgt mogelijk een werkweek van vier dagen en een werkdag van zes uur. De nieuwe premier, Sanna Marin, komt hiervoor met een wetsvoorstel.

“Zijn acht uren echt de ultieme zegening?” zei Marin over de nu gebruikelijke werkdag. “Volgens mij verdienen mensen het om meer tijd door te brengen met hun familie, naasten, vrienden, hobby’s en andere as­pecten van hun leven, zoals cultuur. Dit kan de volgende stap voor ons zijn in het arbeidsleven.”

Het is een van de eerste voorstellen uit Marins koker. De 34-jarige sociaaldemocrate staat sinds vorige maand aan het hoofd van een jonge én vrouwelijke regering. De voorzitters van de vijf regeringspartijen zijn allemaal vrouw en vier van hen zijn nog geen 35.

Ziekmakend en peperduur
In Scandinavië wordt al langer geëxperimenteerd met kortere werktijden. In een Zweeds bejaardentehuis werkten 68 verpleegkundigen twee jaar lang 30 uur per week in plaats van 37 uur, tegen hetzelfde salaris. Het service­centrum van Toyota in Zweden was in 2003 een van de eerste bedrijven die een verkorte werkdag invoerden. Niet alleen werden werknemers productiever, gezonder en blijer, de winst nam ook toe.

In Nederland pleitte vakbond CNV vorige maand voor een 30-­urige werkweek. “We houden elkaar gevangen in een ziek­makend en peperduur systeem,” zei CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Er is veel steun voor dat plan, bleek uit onderzoek van Maurice de Hond onder 3000 werkenden. 45 procent heeft het gevoel knel te zitten tussen werk, privé en andere verplichtingen. 54 procent ervaart een hoge werkdruk, 16 procent zit tegen een burn-out aan. Omgerekend staan 1,4 miljoen werkenden op omvallen, aldus het onderzoek.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
Parool.nl
Publicatie datum
31-1-2020 13:51
Deel dit artikel
LEF Recruitment gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close