4x Tips voor een online sollicitatiegesprek

Categorieën: Voor kandidaten

Een online sollicitatiegesprek, zo pak je dit aan!

Tips voor een online sollicitatiegesprek, dat kunnen we allemaal wel gebruiken. Het nieuwe solliciteren kent namelijk ook de nodige nieuwe omgevingsfactoren. Wat vinden wij als recruiters dat wel kan tijdens het nieuwe solliciteren? En wat niet? Lees het in deze blog. Heb je nog andere vragen over solliciteren of wil je graag tips? Neem dat gerust contact met ons op! We helpen je graag. 

Jeanne Vermeulen - Recruitment specialist

Er zijn inderdaad ineens hele andere omgevingsfactoren om rekening mee te houden nu we "vanuit de huiskamer" het online sollicitatiegesprek in gaan. Ik vind dan ook dat wij als recruiters met andere woorden de bevragende kant van de tafel hierin mee moeten gaan. Want hoe vervelend is het als de Postbezorger net op de stoep staat en jij midden in jouw sollicitatiegesprek zit. Ik heb er totaal geen problemen mee als je hierdoor even uit het gesprek gaat en de deur opendoet. Het is voor jezelf natuurlijk wel het prettigst als dit niet overlapt, maar je zult het niet altijd voor het uitkiezen hebben. Bij elke afleiding is dit eigenlijk mijn tip; benoem het, los het op en kom rustig terug in het gesprek.

Joris Verhoeven - Expert in recruitment

 We kunnen er niet meer onderuit, een online sollicitatiegesprek via Teams, Zoom of een gelijkwaardig virtueel kanaal. Niet meer weg te denken uit de procedures. Waar moet je als sollicitant dan eigenlijk rekening mee houden? Zorg in ieder geval dat je er net zo representatief uit ziet als wanneer je een face-to-face gesprek zou hebben en dat je achtergrond ordelijk is. Ruim het speelgoed van de kinderen op of het aanrecht waarop je gesprekspartner op kijkt. Dat je thuis zit maakt niet uit, maar zorg wel voor een professionele uitstraling van de omgeving waarin je zit. Veel succes met je sollicitatie!

   

Carlo van Doorn - Expert duurzaamheid & recruitment

Virtueel solliciteren is de grootste verandering in het online sollicitatiegesprek. 

  • Wees op tijd! Zet alles op tijd klaar en test je camera met een vriend(in) om te kijken of hij goed werkt. Hiermee controleer je ook tegelijk of de internetverbinding teams ready is. Want niets is zo vervelend als een signaal wat steeds wegvalt;
  • Kies een geschikte en professionele omgeving. Het belangrijkste hierin is dat je op een plek zit waar je niet wordt gestoord. Zorg daarnaast voor een rustige achtergrond en mocht dit niet lukken dan kun je altijd een virtuele achtergrond kiezen van Teams;
  • Persoonlijk vind ik het als Recruiter fijn als er oogcontact is. Kijk daarom in de camera. Hierdoor zul je ook merken dat het gesprek vertrouwelijker voelt en evenaart het bijna een face-to-face gesprek.
  • Tot slot is mijn tip om er geen autocue van te maken. Een virtueel gesprek blijft een gesprek en voorkom dat je van een blad je antwoorden voorleest. Mocht je toch echt een geheugensteuntje willen hebben kies dan voor een aantal steekwoorden. Als je dit doet, blijft het een persoonlijk en spontaan gesprek.

Wendy Smits - Recruitment specialist

Tegenwoordig spreek je kandidaten vaak in een verloren uurtje vanaf hun eettafel. Inclusief slobbertrui en verwilderde coupe. Heel makkelijk. Maar, omdat je maar één eerste indruk kunt maken, is toch mijn advies; trek iets leuks aan en kam je haar. Want we zijn allemaal wat makkelijker geworden, maar een slordige look oogt gewoon onprofessioneel. En; ben alleen in de ruimte. Het meest storende vond ik namelijk de kandidate die voortdurend oogcontact had met iemand anders in de kamer. Het leidde haar af en het leidde mij af. En of dat er iets mee te maken heeft, weet ik niet maar ze is het uiteindelijk ook niet geworden.

LEF Recruitment - Demi ChristensenOver Demi

Als online marketeer bij LEF Recruitment & LEF Green is mijn belangrijkste missie het verbeteren van de vind- en zichtbaarheid. Dit doe ik door middel van ludieke campagnes én een verfrissende blik. Want wij matchen met LEF!

 

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
Demi Christensen
Publicatie datum
1-2-2021 15:31
Deel dit artikel

Vacatures in de spotlights

Maak vacature alert
LEF Recruitment gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.