LEF werkt volgens de Recruitercode – wat houdt dat in?

Onzorgvuldig omgaan met gegevens, cv’s eindeloos doorschuiven, sollicitanten weken niets laten horen, opdringerige berichtjes via LinkedIn sturen, nepvacatures online zetten en ga zo nog maar even door met voorbeelden van recruiters die het bont maken. Als professional heb jij vast weleens met zo’n recruiter te maken gehad. Om dit soort praktijken te verminderen en aan de wereld te laten zien hoe mooi het vakgebied van recruiters is, is de Recruitercode in het leven geroepen.

Bij LEF Recruitment vinden we het belangrijk om te werken volgens ethische normen, waarden en gedragscodes. We zijn enorm enthousiast en gepassioneerd over ons vakgebied. We sluiten de dag met een voldaan gevoel af als we mooie professionals aan toffe bedrijven hebben verbonden. Dat is wat ons werk zo leuk maakt. Daarom werkt iedere recruiter van LEF volgens de Recruitercode.

Wat is de Recruitercode?

De Recruitercode is een samenhangend geheel van praktische richtlijnen, ethische principes, regels en opvattingen, opgesteld door een groep gepassioneerde en ervaren recruiters. We lichten het graag verder aan je toe.

De Recruitercode bestaat uit ongeveer zeven onderdelen, met ieder een uitleg over hoe een recruiter zich dient te gedragen om professioneel en kundig met zijn/haar werk om te gaan. Wanneer een recruiter zich aansluit bij de code, mag je er als kandidaat dus vanuit gaan dat een recruiter zich aan bepaalde gedragscodes houdt. Voorbeelden uit de code zijn:

•    De recruiter benadert geen kandidaten met fictieve vacatures
•    De recruiter kent wettelijke kaders die gelden voor discriminatie en past deze toe
•    De recruiter communiceert transparant en respectvol
•    De recruiter is op de hoogte van relevante wet- en regelgeving
•    De recruiter handelt in overeenstemming met de AVG

Je ziet recruiters misschien wel als cowboys en cowgirls: ze gaan voor het snelle succes en lopen daarbij over menselijke waarden en behoeften heen. Dat beeld willen we bij LEF Recruitment (en ook namens de Recruitercode) verbreken. Recruitment is een bijzonder en prachtig vak, waar dagelijks veel betrokken professionals hun brood mee verdienen. Medeoprichter van LEF Recruitment en collega Joris Verhoeven is onderdeel van de commissie en op missie om deze code nog breder uit te dragen.

‘Dit soort bureaus’

Op LinkedIn wordt er vaak gesproken over ‘dit soort bureaus’, een manier om de cowboy- en cowgirlrecruiters die vanuit een bureau werken aan te duiden. Collega Joris schreef er al eerder een post over op LinkedIn  om aan te duiden dat deze term het beeld van niet-betrokken recruiters in stand houdt. En dat is zonde. Wanneer jij met een betrokken en gedreven recruiter te maken hebt, zul je ervaren dat dit jouw loopbaan ten goede komt.

Dat is ook de reden dat we namens LEF Recruitment volgens de Recruitercode werken. Al onze recruiters zijn hierbij betrokken en wij hebben ook een disclaimer in onze e-mails. Deze disclaimer heeft geen juridische waarde, maar toont wel aan dat wij het werken volgens deze code zeer serieus nemen en dat jij hierop mag rekenen.

De code is geen beklemmend korset, zoals Koen Roozen, voorzitter van de code, eens in een interview zei. De code is vooral een manier van denken en doen. Een manier die wij als recruiters bij LEF Recruitment en ook LEF Green uitdragen. Onze aansluiting bij de Recruitercode biedt voor zowel jou als kandidaat voordelen, maar ook voor werkgevers is het fijn om te weten dat de partij waarmee jij werkt zich aan bepaalde gedragscodes houdt.

Ambities

Het geeft vertrouwen om te weten dat de recruiter waar jij mee werkt vooral in jouw belang denkt. Met het doornemen van de Recruitercode weet jij wat je van een professionele recruiter kan en mag verwachten. Het beroep van recruiter is geen beschermde titel en dat betekent dus ook dat je geen diploma hoeft te hebben om dit beroep uit te oefenen. Dat maakt de instroom in het vak makkelijker, veel professionals ‘rollen’ het recruitmentvak in en komen erachter dat dit hun grootste passie is.

Aan de andere kant betekent die ontbrekende eis van een diploma ook dat iedereen zich zonder volledige kennis en kunde recruiter kan noemen. Met de komst van de Recruitercode is er een algemeen referentiekader voor dit beroep neergezet waardoor je beter weet welk gedrag wel en niet door de beugel kan. De ambitie is dan ook dat de Recruitercode een officieel keurmerk wordt.

Hiermee worden professionele en betrokken recruiters beloond voor hun goede werk. Recruiters die het randje opzoeken of daaroverheen gaan, kunnen inhoudelijke feedback krijgen en worden geleerd het anders te doen. Daarmee wordt het ook mogelijk om serieuze klachten tegen recruiters aan te pakken en te onderzoeken. Dat zou verschillende praktijken binnen ons mooie vakgebied al duidelijk verminderen.

Werken volgens de code

Onze e-mails zijn dus van disclaimers voorzien. Die geven aan dat wij werken volgens de Recruitercode, om op een integere manier onze recruitmentwerkzaamheden uit te voeren. We geven vanaf heden ook aan dat als je vindt dat wij ons hier niet aan houden, je ons mag mailen om jouw ongenoegen bespreekbaar te maken. We vinden het bij LEF Recruitment erg belangrijk om de daad bij het woord te voegen, dus wij gaan graag het gesprek aan over dit soort belangrijke thema’s.

We hopen dat we met onze aansluiting bij de code nog beter laten zien waar we voor staan en welke waarde we hechten aan deze gedragscodes. Een aansluiting bij de Recruitercode is, met inbegrip van andere werkwijzen, een reden om samen te werken met een wervings- en selectiebureau. Ook in tijden van arbeidsmarktkrapte. We schreven hier aanvullend een blog over, waarom het werken met LEF interessant voor je is.

Facebook
Email
LinkedIn