Krappe arbeidsmarkt

Categorieën: laatste nieuws

Vanwege de krappe arbeidsmarkt zetten veel werkgevers allerlei middelen in om personeel te werven of te behouden. Zo schaalt 68 procent nieuw personeel hoger in, waarmee nieuwkomers gemiddeld 8,5 procent extra salaris krijgen. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN donderdag na een enquête onder leden.

Uit de enquête blijkt dat maar liefst 79 procent van de werkgevers last heeft van de krappe arbeidsmarkt. Vooral functies in de techniek (51 procent), productie (28 procent) en ICT (27 procent) kampen met tekorten.

Werkgevers zetten tegenwoordig vaker immateriële instrumenten in om nieuwe medewerkers te trekken of huidige vast te houden. Zo biedt 76 procent werknemers ontwikkelingsmogelijkheden aan en kiest 63 procent ervoor om het vaste contract in te zetten.

Ook financiële instrumenten zijn in trek. Hoger inschalen van personeel is hierbij de populairste maatregel, met 68 procent van de werkgevers die het middel inzet.

Ook een premie voor zittend personeel dat nieuwe mensen aandraagt, komt vaak voor. 62 procent van de werkgevers kiest hiervoor. Deze beloning varieert enorm in hoogte, van tientallen tot duizenden euro's.

Tijdens de vorige piek in arbeidsmarktkrapte, in 2008, was het tekort onder mbo'ers het grootst. Dat geldt nu voor hbo'ers.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
RTLZ
Publicatie datum
18-6-2019 10:00
Deel dit artikel
toggle Vragen? Chat met ons!STEL JE VRAAG
Consultant toggle
send

Sorry

Op dit moment is er niemand online. Laat je gegevens hier achter, dan nemen wij contact op.

Bedankt

Bedankt voor de informatie, we nemen snel contact met je op.
LEF Recruitment gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close