Duizenden 45-plussers maken gebruik van gratis loopbaanadvies

Categorieën: Nieuwsartikelen

 

Joep Westerveld • 05 april 2019 16:48

   

  Beeld © Getty

  In de eerste drie maanden van 2019 hebben ongeveer zesduizend 45-plussers een gratis loopbaanadvies aangevraagd. Tot nu toe is bijna vier miljoen euro uitgegeven binnen het programma van de overheid.

  Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, na berichtgeving van BNR Nieuwsradio. "We zien dat de vraag recent is toegenomen. Dat is fijn, we hopen dat het in een behoefte voorziet", aldus de zegsman.

  Sinds januari kunnen alle werkenden van ouder dan 45 jaar – op dit moment circa twee miljoen mensen - gratis loopbaanadvies aanvragen. De regeling maakt onderdeel uit van het actieplan 'Perspectief voor vijftigplussers', dat beoogt ouderen langer inzetbaar te houden op de arbeidsmarkt.

  Langer doorwerken

  "We moeten steeds langer doorwerken, dus steeds meer mensen hebben vragen over hun loopbaan. Deze subsidie speelt daarop in", zegt Miriam Oude Wolbers van de brancheorganisatie voor beroepscoaches Nobco. "Het is goed dat coaching hiermee laagdrempeliger wordt gemaakt."

  Het ministerie heeft dit jaar 14,5 miljoen euro uitgetrokken voor het programma. 45-plussers die advies aanvragen, krijgen tot 600 euro subsidie per persoon. Dat is in de regel goed voor drie a vier gesprekken met een loopbaanadviseur.

  Die gesprekken zijn bedoeld als een nulmeting, zegt Ester Leibbrand, voorzitter van de beroepsvereniging van loopbaanadviseurs Noloc. Deelnemers moeten inzicht krijgen in waar ze staan in hun loopbaan, en waar ze naartoe willen. "Een deel van de stappen die zij vervolgens moeten zetten om hun doel te bereiken, volgen na deze sessies."

  Gevonden op intranet

  Jacqueline van den Dulk (56) werd op het programma gewezen via het intranet van haar werkgever Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord. Daar deed ze inmiddels al zo’n twintig jaar hetzelfde werk, op dezelfde afdeling: "Dan wordt het al snel een automatisme."

  Toen de kinderen klein waren, vond ze dat juist wel prettig. Maar toen zij groter werden, sloeg de twijfel toe. Zeker omdat haar afdeling na een aantal veranderingen aanvoelde als een nieuwe organisatie, waar ze zich niet meer helemaal thuis voelde. "Toen kwamen de vragen: Moet ik hier de laatste jaren van mijn carrière nog wel doorbrengen? Ben ik niet te oud om een nieuwe baan te zoeken? En waar moet ik in hemelsnaam beginnen?"

  Verplichte vragenlijst

  Ze besloot zich aan te melden voor begeleiding door een loopbaanadviseur. Net als de andere werknemers die het traject begonnen moest ze – een eis van het ministerie - een vragenlijst invullen met een kleine dertig vragen als: Welk cijfer geef je voor je baanzekerheid? Ben je bereid afstand te doen van je secundaire arbeidsvoorwaarden? En hoe tevreden ben je met je mentale en fysieke fitheid? De antwoorden hierop bepalen de inhoud van de coachingsgesprekken.

  Het belangrijkste wat Van den Dulk leerde van haar loopbaancoach Yvonne Truijens was om 'buiten haar grenzen te denken'. Ze legt uit: "Als je ouder wordt kom je in bepaalde vaste denkpatronen terecht. Daar kom je niet makkelijk uit. Zij dwong mij met oefeningen om anders te denken. Zo heb ik een aantal maanden meegelopen op de hbo-opleiding Social Work. Daar heb ik het plezier in leren herontdekt."

  Steun van werkgever

  Van den Dulk had de mazzel dat ze steun kreeg van haar werkgever. Haar leidinggevende wist van het traject en stelde voor dat ze met een collega binnen het bedrijf van afdeling kon wisselen. Dat pakte goed uit. "De werkzaamheden waren vergelijkbaar, maar ik had ineens nieuwe collega's en kreeg te maken met nieuwe organisaties. Dat was waanzinnig leuk."

  De belangrijkste les: veranderingen hoeven niet groot te zijn om werkgeluk te hervinden. En daar profiteert Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord ook van, zegt Van den Dulk. Toch benadrukt ze het belang van de steun die ze kreeg. "Anders had ik ergens anders moeten solliciteren. Dat is geen pretje op mijn leeftijd, ook niet met een coach."

  Vier miljoen uitgegeven

  Was ze ook zonder subsidie aan dit coachingstraject begonnen? "Achteraf gezien had ik dat wel gedaan, maar eerlijk gezegd was ik zonder dit overheidsprogramma waarschijnlijk niet in aanraking gekomen met de mogelijkheid van coaching."

  Het ministerie heeft dit jaar 12,5 miljoen euro van de subsidiepot ter beschikking gesteld aan werknemers die advies willen. Nog eens twee miljoen is bedoeld om leidinggevenden op te leiden zodat zij zelf hun werknemers kunnen adviseren over hun loopbaan. Van de 12,5 miljoen euro is nu een kleine 4 miljoen euro gebruikt. In het huidige tempo zal in september het laatste gratis advies worden afgegeven.

  Het ministerie kan desgevraagd nog niks zeggen over de effectiviteit van de subsidieregeling. Het departement zal dat op een later moment evalueren.

  Bron • RTL Z

  Reageer

  CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
  Auteur
  RTLZ
  Publicatie datum
  15-4-2019 10:00
  Deel dit artikel
  LEF Recruitment gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
  Close