Waarom is humor zo belangrijk?

Categorieën: Nieuwsartikelen

Op datingsites schrijf elke vrouw – weet ik uit zeer betrouwbare bron – in haar profiel ‘Ik vind humor ontzettend belangrijk net als diepgang!’ En stel: u heeft twee sollicitanten. Ze zijn allebei goed in hun vak, de één is net iets nauwkeuriger dan de ander, maar heeft geen humor. Elke grappig bedoelde opmerking in het sollicitatiegesprek van uw kant valt dood. De ander, daar kun je echt mee lachen. Een aanwinst voor de vrijdagmiddagborrel!

Wie kiest u?

Wat is het dat we eigenlijk allemaal zo graag willen lachen? Waarom is humor zo’n belangrijk onderdeel in het menselijk verkeer en ook dus op kantoor?

 

In deze column de 7 voordelen van humor op de werkvloer.

 

1. Humor maakt dopamine en endorfine aan.

In een artikel van Caroline Kraaijvanger op Scientas.nl staat dat wanneer mensen in een deuk liggen dopamine en endorfine vrijkomt en hier zijn mensen gek op. Je krijgt er een goed gevoel van, het neemt pijn weg. Kraaijvanger schrijft: ‘Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een lach stress wegneemt, het immuunsysteem versterkt en de bloeddruk verlaagt.’ Lachen schijnt zelfs even gezond te zijn als joggen!

 

2. Humor neemt stress weg.

Het staat hierboven al en ook psychiater Bram Bakker bevestigd dit.

Ik vroeg hem:
Waarom zijn mensen zo gek op humor eigenlijk? Waarom gaan we allemaal zo graag naar Youp of naar Theo Maassen?

 

‘Humor relativeert en helpt de dagelijkse sores te vergeten. Lachen werkt tegen stress, je ontspant er geestelijk en lichamelijk door. Hard werken, maar ook veel lachen, houd je veel beter vol dan enkel buffelen.’

3. Humor relativeert.

Wat ik observeer in bedrijven: vrijwel iedereen voelt zijn stropdas knellen. Er zijn deadlines, de norm om te presteren ligt er dik boven op. En we hebben allemaal het idee dat een ander het wél makkelijk afgaat. We lopen onszelf en elkaar gek te maken.
Maak daarover een goeie groep en je voelt de opluchting.

Bram Bakker zei in dit verband, naar aanleiding van mijn vraag over zijn gevoel voor humor: ‘Ik vind heel veel verschillende dingen grappig, maar het varieert sterk gezien de omstandigheden. Ik houd van harde grappen, waarschijnlijk als compensatie voor mijn vak, waarin alles voorzichtig benoemd moet worden.’

4. Humor is inzicht

Werken, samenwerken, deadlines halen. Het roep dus zo zijn spanning op. En door daarover grappen te maken ontstaat inzicht. Door op een intelligente manier een opmerking te maken over ‘de menselijke conditie’ doorziet een heel team of afdeling: ja, verrek. Zo doen wij dat. Wat onhandig!’

‘Mensen zijn tot op zekere hoogte allemaal bang om te falen.’ Misschien zeg ik dit veel te voorzichtig. ‘Mensen staan strak van de spanning en iedereen denkt de ganse tijd dat hij voor het einde van de dag door de mand valt.’ Zie je het voor je? Al die bange mensen? Al die onzekerheid?

5. Humor verbindt

Bram Bakker: ‘De rol van humor in het sociale verkeer varieert per vorm van sociaal verkeer, maar in geval van gezonde onderlinge relaties hoort het een plek te hebben, anders is er iets niet in orde.’

Probeer je je eens voor te stellen: je spreekt met elkaar op de afdeling af om eens een dag niet te lachen. Dus je zit in vergadering met elkaar en je spreekt het doelbewust uit: we gaan morgen een dag niet lachen. Iedereen akkoord, ja, iedereen akkoord. En dan valt een stilte. En daarna de lach. Het bestaat niet! Ik heb gehoord dat zelfs tijdens intensieve operaties in de operatiekamer wordt gelachen.

Humor is het bindmiddel in het sociale verkeer. Het glijmiddel. Door humor zeg je tegen de ander: ik vind je aardig, je kunt ontspannen, ik wil je op je gemak stellen.

6. Humor is het perfect glijmiddel

Het grootste probleem in het functioneren van bedrijven is een gebrek aan veiligheid en daardoor openheid. Humor is een perfect middel om zaken bespreekbaar te maken. Het is mijn persoonlijke lol om mensen te helpen iets meer zichzelf te zijn. Door het maken van grappen over de onhandigheid, de angst om te falen weten mensen: oh, ik ben niet alleen.

7. Humor is troost

Dit laatste is wat mij betreft het grootste goed. Door zelfspot laat je zien dat je niet alles kan en dat geeft andere mensen opnieuw het inzicht: oh, ja, natuurlijk. We zijn allemaal mensen. Vallen, falen en opstaan mag. Zelfspot zonder compassie wordt trouwens snel zelfhaat en dat is natuurlijk weer helemaal niet zo grappig.

‘En, Bram, zorgt humor op de werkvloer voor betere bedrijfsresultaten?’ ‘Het is waarschijnlijk niet wetenschappelijk onderzocht, maar ik geloof er heilig in.’

 

 

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
Managementsite.nl
Publicatie datum
14-8-2019 16:47
Deel dit artikel
LEF Recruitment gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close