50 is het nieuwe 30

Categorieën: Blogs

De “juiste” mensen vinden

Als het gaat over de arbeidsmarkt hoor je overal hetzelfde geluid. Het is steeds lastiger om “de juiste” mensen te vinden. De arbeidsmarkt zit op slot.
Veel werknemers zitten prima waar ze zitten en worden goed gewaardeerd en beloond door hun werkgever. Bedrijven doen het bovendien goed, waardoor ze hun mensen niet hoeven te ontslaan door inkrimpen of erger.

Het is tijd om op een creatievere manier de juiste mensen te werven, én het is bovendien goed om op een andere manier te kijken naar wat dan wel ‘de juiste’ mensen zijn. 

In 2019 passeren 5 miljoen mensen in ons land de 50 jaar

We worden daarbij steeds ouder en blijven ook nog eens fit.  Met pensioen gaan we pas met 68 jaar. De beroepsbevolking bestaat dus uit veel en steeds meer oudere mensen. Toch merken we in de praktijk dat bedrijven toch vooral  jonge mensen aan boord hijsen. Ze hebben het idee dat jonge mensen hen in de meeste aspecten meer brengen. Opvallend is hierbij dat werknemers vanaf 50-55 jaar al te oud worden gevonden. Hoog tijd  om daar een ander licht op te laten schijnen. 

Gebaseerd op de praktijk en onderbouwd door onderzoek van TNO wat feiten:
1. Oudere werknemers zijn psychologisch gezonder. Van de jongeren heeft minimaal 19% 1 of meer psychologische klachten. Versus 10% van de ouderen. 
2. Oudere werknemers zijn gemotiveerd en loyaal. Zij weten dat werk voldoening geeft en thuis zitten niet. 
3. Oudere werknemers bewegen zich minder op social media en leven regelmatiger. Dit zorgt voor en betere focus op het werk.
4. Ouderen hebben meer vakkennis.
5. Ouderen melden zich minder vaak ziek. 

Ouderen zijn duurder

Tegenover al deze voordelen van de oudere werknemer staat echter een vaak genoemd minpunt van ouderen: ze zijn duurder want vragen een hoger salaris. Wat mij in dit kader echter opvalt, is dat het nóg veel vaker voorkomt dat oudere werknemers weliswaar een hoog salaris verdienden bij hun vorige werkgever, maar in een nieuwe rol genoegen nemen met een veel lager salaris omdat ze voor de uitdaging gaan, onderdeel willen uitmaken van een team en zich niet zo nodig meer hoeven te bewijzen. Werkgevers kijken hier echter argwanend naar. Ze  zijn bang dat deze kandidaat toch de biezen pakt als hij of zij op een gegeven moment elders meer kan verdienen.

Vaak genoeg komen wij deze kandidaten tegen, die staan te trappelen met al hun vakkennis, loyaliteit en focus. En TNO staaft onze ervaring met feiten.  Ik zou zeggen: Try them die 'ouderen'!  Ga voor meer vakkennis, grotere loyaliteit en de beste focus.
50 is het nieuwe 30.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
Wendy Smits
Publicatie datum
18-3-2019 0:00
Deel dit artikel
LEF Recruitment gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close