Werken als Klantenservice Medewerker

Categorieën: Werken als

Klantenservice Medewerker, wat is dat?

Als medewerker klantenservice sta je namens een organisatie klanten per mail, chat of telefoon ter woord. Dit kunnen zowel consumenten als bedrijven zijn. Op de klantenservice komen problemen of klachten binnen die je als medewerker klantenservice vervolgens behandelt. Vaak heb je een ondersteunende rol waarin je service verleent. Bedrijven hechten steeds meer waarden aan klantvriendelijkheid. Volgens een grove schatting van het CBS heeft bijna 2% van de werkzame bevolking een baan in de functiegroep klantcontact.

Wat houdt Klantenservice Medewerker in?

De branche spreekt ook wel over klantcontactberoepen. Wanneer we over klantcontactberoepen spreken zijn er een aantal soorten om onder te verdelen.

  • Inbound: In deze rol ontvang en beantwoord je klantvragen. Klanten bellen dus zelf naar jouw organisatie met een klacht, probleem of hulpvraag. Jij als medewerker klantenservice kan hier met een informatieve, adviserende of commerciële insteek op reageren.
  • Outbound: Het initiatief voor het gesprek ligt bij jou. Dit kan zowel een informatieve mededeling zijn (‘’Uw order is binnen’’) als een commerciële (‘’Naar aanleiding van onze beurs bel ik u’’) als een service gerichte (‘’Naar aanleiding van uw hulpvraag bel ik u’’).
  • Inhouse klantenservice: Je werkt hier op de afdeling van het bedrijf zelf. De klachtafhandeling wordt dus intern geregeld.
  • Facilitaire klantenservice Hier werk je als klantenservice medewerker voor een externe partij. Je behandelt voor verschillende bedrijven hun klachtenafhandeling.

Wat maakt een goede Klantenservice Medewerker?

Een goede klantenservice medewerker herkent zichzelf in de volgende eigenschappen:

  • Je haalt voldoening uit het ondersteunen en helpen van anderen;
  • Je bent servicegericht ingesteld; 
  • Je moet kalmte kunnen bewaren en stressbestendig zijn;
  • Je moet communicatief stevig in je schoenen staan

Welke opleiding moet ik volgen om Klantenservice Medewerker te worden?

Om te werken als klantenservice medewerker heb je vaak geen specifieke opleiding nodig. Wel zijn er verschillende cursussen beschikbaar zodat jij je vaardigheden kan blijven verbeteren. 

Vacatures Klantenservice Medewerker

Wil jij aan de slag als klantenservice medewerker? Bekijk dan onze klantenservices vacatures

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
Joris Verhoeven
Publicatie datum
10-6-2021 10:41
Deel dit artikel

Vacatures in de spotlights

Maak vacature alert
LEF Recruitment gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.