Wat voor invloed heeft de tijd op jou?

Categorieën: Nieuwsartikelen

4 handige tips om te wennen aan de wintertijd

                                                                                                                                                                        

Hoe snel je lichaam gewend is aan de nieuwe tijd verschilt volgens Hofman per persoon. "De een heeft daar twee of drie dagen voor nodig, de ander een week." Hettestpanel.nl vroeg op NU.nl aan bijna tienduizend mensen of ze last hebben van de overgang van zomer- naar wintertijd. 27 procent zegt het heel vervelend te vinden en 19 procent vindt het vervelend. Van deze 46 procent die last heeft van het verzetten van de klok, zegt 68 procent door het verzetten van de klok uit zijn of haar ritme te raken. 

  1. Zet de klok eerst een half uur terug

Om snel aan het nieuwe ritme gewend te raken, kan het volgens Gerard Kerkhof, hoogleraar psychofysiologie aan de Universiteit van Amsterdam, handig zijn om de klok niet direct een uur terug te zetten, maar eerst een half uur. "Ik weet dat het aan dovemansoren gericht is, want de meeste mensen trekken zich op zondag niks van het verzetten van de klok aan en gaan door met wat ze normaal doen. Maar dan komt maandagochtend de man met de hamer."

  2.  Slecht 15% bereidt zich voor op het verzetten van de klok

Van de ondervraagde ouders laat 14 procent kinderen voor het verzetten van de klok al op andere tijden eten en slapen. 34 procent vertelt kinderen een dag van tevoren dat de klok verzet wordt en 39 procent doet niets anders dan anders.

De klok wordt in de nacht van zaterdag op zondag mogelijk voor een van de laatste keren verzet, want binnen de Europese Commissie gaan er sterke geluiden op om de winter- en zomertijd snel af te schaffen. De EU-landen beraden zich nu op welke tijd ze willen hanteren. Uiterlijk in maart moeten de lidstaten de keuze bekendmaken.

  3.   Wintertijd dichtst bij onze natuurlijke tijd

Voor Hofman is het duidelijk: "Het zou de wintertijd moeten worden, omdat die tijd het dichtst bij onze natuurlijke tijd zit." Het krijgen van genoeg zonlicht in de winter speelt daar volgens haar een belangrijke rol in. "Zonlicht is ontzettend belangrijk voor onze biologische klok. Als we de zomertijd aanhouden, gaat de zon in de winter pas tegen 10.00 uur op. Dan zijn de meesten allang aan het werk of zitten op school."

 4. We kunnen niet eindeloos sjoemelen met ''tijd''

Hoewel deskundigen een voorkeur hebben voor de wintertijd is er onder de ondervraagden van hettestpanel.nl minder consensus. Van de respondenten kiest 43 procent voor de wintertijd, maar 42 procent wil dat de zomertijd permanent wordt ingevoerd. Wel is een meerderheid voor het afschaffen van het twee keer per jaar verzetten van de klok (66 procent). Bijna 30 procent wil niet dat de zomer- of wintertijd wordt afgeschaft.

In 1916 werd de zomertijd ingevoerd en in 1946 werd dat systeem weer afgeschaft, waarna het in 1977 weer werd ingevoerd. Maar nu dreigt dus weer afschaffing. Hofman : "Laten we nu in beton gieten dat we de tijd niet meer moeten veranderen. We kunnen wel stellen dat is gebleken dat het niet werkt. Het wekt ook de indruk dat we met de tijd eindeloos kunnen sjoemelen en dat is gewoon niet zo."

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
NU.nl/Job van der Plicht
Publicatie datum
29-10-2018 12:00
Deel dit artikel
LEF Recruitment gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close