Werken als Administratief Medewerker

Categorieën: Kennisbank
Een Administratief Medewerker voert elke dag op kantoor diverse werkzaamheden uit, ter ondersteuning aan de organisatie. De Administratief Medewerker werkt veel met computers en programma’s op de computer en is tijdens het werk in contact met klanten en collega’s, dus behalve dat de Administratief Medewerker goed is in het uitvoeren van verschillende taken en met het werken met de computer moet de Administratief Medewerker ook sociaal zijn ingesteld. Een belangrijk kenmerk van een administratief medewerker is dat hij of zij georganiseerd is en gestructureerd werkt. Je spreekt en schrijft goed Nederlands en vaak is het ook nodig één of twee vreemde talen te beheersen.

Er zijn twee verschillende types Administratief Medewerker; de administratief medewerker en de financieel administratief medewerker.

De administratief medewerker
De werkzaamheden die vallen binnen het takenpakket van de administratief medewerker zijn zoals gezegd heel divers.
Het gaat hierbij onder andere om het beantwoorden of doorsturen van mails van klanten of medewerkers, het verwerken van binnengekomen orders of formulieren, het bijhouden van dossiers, het doen van voorraadbeheer en het administratief beheer van contracten.
Daarnaast beantwoordt de administratief medewerker de telefoon en heeft de administratief medewerker coördinerende taken.

Soms zijn de taken meer commercieel gericht en heeft de administratief medewerker veel telefonisch of mailcontact met klanten, en ondersteunt de administratief medewerker daarbij de verkoopcollega’s van de buitendienst. In dat geval moet de administratief medewerker commercieel zijn ingesteld en het leuk vinden om op die manier bij te dragen aan de omzet van het bedrijf. De functie heet dan vaak: commercieel administratief medewerker binnendienst.

Financieel administratief medewerker
Deze medewerker werkt op de financiële administratie van een bedrijf en zorgt er met zijn team voor dat er een goed inzicht is in de financiële situatie van het bedrijf. De financieel administratief medewerker voert hiervoor (financieel) administratieve gegevens in in geautomatiseerde systemen.
Er zijn verschillende taken binnen deze functie, namelijk de crediteurenadministratie, de debiteurenadministratie en de bankboekingen en –betalingen. Daarnaast houdt een financieel administratief medewerker ziekmeldingen bij, en verwerkt de financieel administratieve medewerker declaraties. Ook de salarisadministratie maakt er een onderdeel van uit.
Belangrijke kwaliteiten voor een financieel administratief medewerker is dat je nauwkeurig bent, dingen graag kloppend maakt en een sterk cijfermatig inzicht hebt.

Binnen het financieel administratief takenpakket is het mogelijk door te groeien van een pakket waarbij je eerst alleen verantwoordelijk ben voor crediteuren en/of debiteuren, en de bankboekingen, tot en met een takenpakket waar ook het maken van de maand- en kwartaalcijfers behoren.

Welke opleiding moet je volgen om de administratief medewerker of financieel administratief medewerker te worden?
Om administratief medewerker te worden is bijvoorbeeld een MBO opleiding voor administratief medewerker een goede basis. Om financieel administratief medewerker kun je de MBO opleiding financieel administratief medewerker volgen.

Mocht je de ambitie hebben om als financieel administratief medewerker dóór te groeien, dan is een HBO opleiding de beste voorbereiding (bijvoorbeeld MER, Accountancy of CE).

Mocht je geïnteresseerd zijn in een rol als administratief medewerker of financieel administratief medewerker kijk dan vooral eens naar onze vacatures!

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
Joris Verhoeven
Publicatie datum
25-2-2020 10:37
Deel dit artikel
LEF Recruitment gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close