Een baan die écht bij je past!

Categorieën: Blogs

Elke dag spreek ik mensen op zoek naar een andere baan. Om uiteenlopende redenen. En het maakt niet uit of iemand zelf beslist verder te gaan kijken of bijvoorbeeld door een reörganisatie opnieuw op de arbeidsmarkt komt. Het is altijd een moment waarop je na gaat denken wat je nu echt wil.  Wat wil je persé wel en wat echt niet meer. 
Vaak vervul je een bepaalde rol al een flinke tijd  en ben je behoorlijk vastgeroest in patronen en gedachten en kom je er maar moeilijk achter wat dat is, wat je nu precies wil. 
Om wat richting te geven aan deze zoektocht heb ik een aantal praktische vragen die je voor jezelf eens op papier kunt zetten en beantwoorden. 

Vragen die richting geven

  • Wat geef mij energie op mijn werk? Wanneer rij ik na een werkdag  met een voldaan gevoel naar huis. Wat heb ik dan gedaan, welke activiteiten, wat heb ik bereikt.
     
  • Als ik iets zou kunnen veranderen op mijn werk waardoor ik het (nog) meer naar mijn zin zou hebben, wat zou dat dan zijn?
     
  • Wat kost mij energie op mijn werk? Waar loop ik op leeg? Denk daarbij aan taken, collega’s, doelstellingen, de fysieke omgeving.
     

Het valt mij altijd op, dat kandidaten op zo’n manier niet nadenken over hun baan. De vragen verrassen ze, en de antwoorden die ze zelf geven zijn regelmatig eye-openers. Het gaat er feitelijk om te bepalen waar je blij van wordt en hoe je er zelf voor kunt zorgen om echt tot je recht te komen op je werk.

Vervolgens vraag je je af wat je talenten en drijfveren zijn en ook waarin jij je kunt onderscheiden.
Het is belangrijk dit precies te weten, om je route te bepalen én succes te hebben. 

Bepaal wat je talenten zijn en concentreer je op dat waar je goed in bent! 

Over het algemeen zijn we vaak gefocust op dat waar we niet goed in zijn. Daarin willen we beter worden. Dit zie je binnen bedrijven gebeuren en vroeger op school kregen we bijles om goed te worden, in de vakken waarin we slecht waren.
Zelf herken ik dit heel goed uit mijn middelbare schooltijd. In veel vakken was ik goed, maar in de exacte vakken niet. En omdat ik nogal een studiebol was, was ik voortdurend bezig om beter te worden in de vakken waarin ik slecht was. Het lukte echter voor geen meter, en.. het maakte me onzeker.  In mijn beleving kon je alleen maar succesvol zijn, als je goed was in exacte vakken. Superzonde en verspilde energie. Veel beter is het je te concentreren op dat waar je goed in bent, en je daarin te ontwikkelen, want juist daarin kun je succesvol worden. En het verschil maken. En gaat het je nog makkelijk af ook. Wat wil je nog meer?!
 

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
Wendy Smits
Publicatie datum
3-3-2020 10:21
Deel dit artikel
LEF Recruitment gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close