Wat is een bureaurecruiter?

Een bureaurecruiter is verantwoordelijk voor het werven en selecteren van nieuw personeel voor openstaande vacatures van een organisatie. Recruitment gaat twee kanten op. Aan de ene kant werken we voor de organisatie, die de diensten die wij leveren afnemen. Aan de andere kant werken we voor de kandidaat, een gedreven professional die op zoek is naar een nieuw avontuur. Als recruiters zoeken wij naar de juiste match.

We leggen je graag uit wat een bureaurecruiter precies is. Om dit te doen nemen we je mee in onze eigen werkprocessen. Je kunt met LEF aan de slag op het moment dat er behoefte is aan een nieuwe collega. De werkgever (voor ons een relatie) neemt contact op en samen kijken we naar de behoefte. Op basis van die behoefte maken we een wervingsprofiel – voor de kandidaat is dit de vacature.

Het wervingsproces als bureaurecruiter

De vacature plaatsen we in onze eigen vacaturebank. Daarnaast plaatsen we deze vacatures op verschillende jobboards zoals Werkzoeken, Nationale Vacaturebank en Indeed. De kans is groot dat je onze vacatures ook op LinkedIn, Facebook of Instagram tegenkomt. Dit zijn platformen waar wij actief werven en de marketing voor vacatures uitvoeren.

Wanneer de vacature is geplaatst kan de werving van kandidaten beginnen. Als recruiter ben je stiekem ook een marketeer, want je wilt op zoveel mogelijk plekken de vacature onder de aandacht brengen van de juiste doelgroep. Daarom hebben we bij LEF een marketingafdeling, zodat zij onze collega’s goed kunnen ondersteunen met het uitvoeren van hun allerbeste werk: het maken van een duurzame match.

Naast het ‘vermarkten’ van onze vacatures, zijn wij als recruiters ook sourcers. Met sourcen wachten we niet op reacties, maar gaan we zelf actief op zoek naar geschikte kandidaten. Dat doen we door in onze eigen database (+ 25.000 kandidaten), op LinkedIn en binnen verschillende databases van jobboards te zoeken. De marketingacties en het sourcen lopen altijd naast elkaar binnen het wervingsproces.

De selectieprocedure als recruiter

Bij LEF Recruitment houden we ons aan De Recruitercode. Dat betekent dat we werken met ethische afspraken. Het vooroordeel dat sommige mensen van recruiters hebben willen wij maar al te graag doorbreken. Daarom vinden we het bijvoorbeeld belangrijk dat je binnen vierentwintig uur na jouw sollicitatie een reactie van ons krijgt. Als we een potentiële match zien, hebben we een korte telefonische kennismaking. 

Na dit moment gaan we de selectieprocedure in. In de praktijk ligt dit vaak genuanceerder, omdat er ook nog een wervingsproces tijdens de selectieprocedure gaande kan zijn. Het is dus geen rechte lijn naar boven, maar het loopt in elkaar over. Tijdens de selectieprocedure volgen er gesprekken met kandidaten. Vanuit de laagdrempelige kennismaking nemen we in het vervolggesprek een extra stap. Tijdens dit gesprek leren we elkaar écht goed kennen. Wij zijn benieuwd naar wie je bent, waar je door gedreven wordt en wat je hoopt voor de toekomst. 

Daarbij kijken we ook naar je werkervaring, maar bij LEF Recruitment vinden we jouw ambities belangrijker dan wat je hebt gedaan. Daarom werken we tijdens onze selectieprocedure met het curriculum future.

Vanuit deze gesprekken volgt natuurlijk ook een overleg met onze relatie. Onze contactpersoon bij de relatie beslist of er een tweede gesprek met jou als kandidaat komt. Het eerste gesprek vindt online plaats, het tweede gesprek is op locatie bij de relatie. Dit gesprek voeren jullie dus samen, tenzij de relatie het fijn vindt dat onze recruiters erbij zijn. 

Tijdens zowel het wervings- als het selectieproces is het voor iedereen duidelijk om welke relatie (werkgever) het gaat en voeren wij een transparante procedure. De vacatures die wij open hebben staan zijn altijd ‘echt’ en de opdracht wordt daadwerkelijk bij ons gelegd.  

Een assessment & voorstel

Vanuit dit gesprek kunnen er meerdere dingen gebeuren. Ook al gaan we ervan uit dat er een klik zal zijn, kan het voorkomen dat jij als kandidaat of onze relatie het toch niet helemaal ziet zitten. Op dat moment treed je uit procedure. Als er wél een klik is, bestaat de mogelijkheid dat je direct een voorstel krijgt. Dit is natuurlijk fantastisch. Het kan ook zijn dat de relatie een assessment wil uitvoeren, maar dit is compleet afhankelijk van de functie en relatie.

Een ander voorbeeld van een vervolg of verdieping van de procedure is een persoonlijkheidstest: de DISC. Dit is een test om te kijken hoe de persoonlijkheid van jou als kandidaat en jouw voorkeursgedrag past binnen de functie en de organisatie. Onze recruiters zijn gecertificeerd DISC-partner. Hierdoor kunnen we de analyses goed lezen en jou als kandidaat én onze relatie adviseren. We gaan dus met jou en de relatie in gesprek over de resultaten en adviseren ten aanzien van de invulling van jou als nieuwe collega en welk inwerktraject jou het beste past.

Wanneer er na dit allemaal nog steeds het gevoel van een klik is, kun je een voorstel van onze relatie verwachten. In dit voorstel vind je de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Het is dan natuurlijk aan jou om te beslissen of dit jouw nieuwe avontuur is. Wij zijn in ieder geval voor zowel de kandidaat als de relatie nauw betrokken bij de procedure en zetten graag een stap extra om het proces in goede banen te leiden.

Facebook
Email
LinkedIn