Werken als Accountmanager

Categorieën: Werken als
Als Accountmanager ben je verantwoordelijk voor bestaande of nieuwe klanten van een bedrijf. Je denkt mee met deze klanten (‘accounts’) en investeert op allerlei manieren in hen. De Accountmanager bindt nieuwe potentiële klanten, behoudt- en bouwt aan klantrelaties en zorgt dat bestaande klanten nieuwe orders plaatsen. Je hebt verschillende types accountmanager; Relatiebeheerders, Accountmanager New Business, Accountmanager Binnendienst en Key Accountmanagers.

Relatiebeheerders
Een relatiebeheerder richt zich op het behouden van bestaande klanten. Om goed in te kunnen springen op signalen van de klant, dient de Relatiebeheerder goed op de hoogte te zijn van de producten of diensten van de klant. De relatiebeheerder weet wat zijn organisatie de klant te bieden heeft en adviseert hen hierover. Tevens is de Relatiebeheerder het aanspreekpunt voor klanten en regelt hij vaak ook de facturatie en afronding.

Vaak houdt de Relatiebeheerder niet alleen telefonisch en per e-mail contact met klanten, maar gaat hij ook persoonlijk bij de bestaande klanten langs. Hij heeft een vriendelijke, overtuigende persoonlijkheid en werkt zelfstandig. Belangrijke eigenschap van de Relatiebeheerder is zijn servicegerichtheid, zonder het commerciële doel uit het oog te verliezen. Bekijk nu onze vacatures voor Relatiebeheerders!

Accountmanager New Business
De Accountmanager New Business richt zich specifiek op het binnenhalen van nieuwe klanten. Vaak is de Accountmanager New Business een ander type persoon als de Relatiebeheerder. De Accountmanager New Business is een jager en richt zich op het binnenhalen van nieuwe klanten en op het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden.

Acquisitie is het belangrijkste onderdeel voor de Accountmanager New Business. Het doel voor de Accountmanager New Business is immers het werven van nieuwe klanten. Als Accountmanager New Business ben je niet bang om je hoofd boven het maaiveld uit te steken. Je bent gedreven en een echte doorzetter. Vaak krijgt de Accountmanager New Business ondersteuning van de Accountmanager Binnendienst. Echter komt het ook voor dat de Accountmanager New Business in zijn eentje verantwoordelijk is voor de new business.

Als Accountmanager New Business ben je veel onderweg naar (mogelijk) nieuwe klanten en werk je zelfstandig. Daarnaast is het belangrijk dat je geen 9 tot 5 mentaliteit hebt. Het komt namelijk vaak voor dat je ook in de avonden, als de klant dit wil, een afspraak hebt. Bekijk nu onze vacatures voor Accountmanager New Business!

Accountmanager Binnendienst of Commercieel medewerker Binnendienst
De Accountmanager Binnendienst is de schakel tussen de collega’s die binnen de organisatie aan het werk zijn en de Accountmanager in de buitendienst. De Accountmanager Binnendienst doet voornamelijk het voorbereidende werk om de Accountmanagers in de buitendienst te ondersteunen. Vaak voert de Accountmanager Binnendienst het eerste gesprek met mogelijke klanten. Ook zie je bij veel organisaties dat de Accountmanager Binnendienst het relatiebeheer oppakt na de definitieve sale. De Accountmanager Binnendienst is dan het aanspreekpunt voor de klant over bijvoorbeeld productspecificaties en de prijzen. Naast het klantcontact verricht de Accountmanager Binnendienst ook administratieve taken, zoals het administreren van orders en offertes. Bekijk nu onze vacatures voor Accountmanager Binnendienst!

Key Accountmanager
De Key Accountmanager werkt op strategisch niveau met één of enkele (top)klanten waar zij een nauwe relatie mee opbouwen. Dit doet de Key Accountmanager door zijn betrokkenheid en marktkennis en is hierdoor een meerwaarde voor zijn klant. De klanten van de Key Accountmanager dragen vaak een groot deel bij aan de omzet van zijn organisatie.

De Key Accountmanager werkt vaak landelijk en genereert nieuwe large accounts en beheert bestaande key accounts. Door zijn ervaring begeleidt de Key Accountmanager vaak de andere Accountmanagers binnen de organisatie. Dit doet hij door zijn kennis van de markt te delen. Daarnaast werkt de Key Accountmanager actief samen met de verschillende afdelingen van zijn organisatie. Dit doet hij door kennis van de makt te delen. Hierin ben je als Key Accountmanager overstijgend actief en weet hij diverse partijen bij elkaar te brengen om zo tot het gewenste resultaat van zijn (top)klanten te behalen.

Als Key Accountmanager beschik je voer een helicopterview, herken je de grote lijnen en heb je oog voor details bij het vraagstuk van je klant of project. Ja kan goed schakelen en begeleidt het proces optimaal. Als Key Accountmanager ben je ‘leading’ in het salestraject en zul je het proces waar nodig moeten bijsturen of verbeteren. Een belangrijke eigenschap is dat je handelt en schakelt op strategisch en tactisch niveau. Bekijk nu onze vacatures voor Key Accountmanager!

Welke opleiding moet je volgen om accountmanager te worden?
Er is geen specifieke opleiding om Accountmanager te worden, maar een commerciële opleiding is een goede basis. Dit zijn opleidingen zoals Hbo Commerciële Economie, Hbo International Business en Hbo-bedrijfskunde. Om te starten als Accountmanager na het behalen van je opleiding helpt het vaak als je een commerciële bijbaan hebt gedaan. Mocht je ervaring hebben als callcenter medewerker of vertegenwoordiger dan vergroot je de kans op de arbeidsmarkt aanzienlijk. Als junior Accountmanager start je vaak als Accountmanager Binnendienst. Hierna is een mogelijke vervolgstap de stap naar Relatiebeheerder of Accountmanager New Business. Als je enkele jaren succesvol bent als Accountmanager in de buitendienst kun je vaak de stap zetten naar Key Accountmanager of Sales Manager. Wil jij aan de slag als Accountmanager? Bekijk nu onze commerciële vacatures!

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
Joris Verhoeven
Publicatie datum
25-4-2020 10:52
Deel dit artikel
LEF Recruitment gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close