Werken als Inkoper

Categorieën: Werken als

Inkoper, wat is dat?

Als Inkoper ben je verantwoordelijk voor het inkoopbeleid van goederen of diensten van de eigen organisatie. Op de inkoopafdeling van een organisatie wordt er onderscheid gemaakt tussen de strategische, tactische en operationele inkoop. Strategische inkoop betreft het opstellen en naleven van uitgangspunten en doelstellingen met betrekking tot de inkoop. Tactische inkoop komt neer het vaststellen van de behoefte en het onderhouden van een goede relatie met de leveranciers. Operationele inkoop betreft het daadwerkelijk plaatsen van orders en het zo goed mogelijk laten functioneren van de organisatorische kant van de inkoop.

Wat houdt inkoper in?

Inkopers werken vaak bij fabrieken, winkelketens, groothandels, overheid en zorginstellingen. Maar ook zeker in de dienstverlening. Hierdoor kan het inkoopbeleid van organisaties dan ook sterk verschillen. Zo kun je ervan uit gaan dat bij een supermarktketen de inkoop is gespecialiseerd in het inkopen van supermarktproducten, terwijl een fabriek zich ook kan richten op een aanbesteding van nieuwe heftrucks voor het magazijn en de interim-medewerkers via een recruitmentbureau. 

Het is daarnaast van groot belang dat je als inkoper goed kunt samenwerken. Binnen een organisatie heb je als inkoper namelijk vaak te maken met (collega)inkopers, voorraadbeheerders, logistiek managers en administratief medewerkers. 

Een greep uit het takenpakket:

  • Je bepaalt het inkoopbeleid
  • Je zoekt naar nieuwe producten, diensten en leveranciers
  • Je beoordeelt leveranciers en offertes
  • Je begeleidt het inkoopproces
  • Je houdt de (inkoop)administratie bij

Wat maakt een goede inkoper?

Een goede inkoper herkent zichzelf in de volgende eigenschappen

  • Teamplayer
  • Commercieel inzicht
  • Scherp
  • Cijfermatig inzicht
  • Snel schakelen

Welke opleiding moet ik volgen om Inkoper te worden?

De meest relevantie opleidingen tot Inkoper zijn: Logistiek en Economie, Small Business and Retail Management, Commerciële Economie  & International Business and Management Studies. Daarnaast zijn er ook andere aanvullende vakgerichte opleidingen op het gebied van Inkoop. Deze worden georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI). Voor organisaties is het vaak gewenst dat de Inkoper minimaal een NEVI 1 en/of NEVI 2 diploma behaald.

Vacatures inkoper

Wil jij aan de slag als Inkoper? Bekijk nu onze Inkoop vacatures!

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
Joris Verhoeven
Publicatie datum
11-1-2022 0:00
Deel dit artikel

Vacatures in de spotlights

Maak vacature alert
LEF Recruitment gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.