Werken als Inkoper

Categorieën: Kennisbank

Als Inkoper ben je verantwoordelijk voor het inkoopbeleid van goederen of diensten van de eigen organisatie. Op de inkoopafdeling van een organisatie wordt er onderscheid gemaakt tussen de strategische, tactische en operationele inkoop. Strategische inkoop betreft het opstellen en naleven van uitgangspunten en doelstellingen met betrekking tot de inkoop. Tactische inkoop komt neer het vaststellen van de behoefte en het onderhouden van een goede relatie met de leveranciers. Operationele inkoop betreft het daadwerkelijk plaatsen van orders en het zo goed mogelijk laten functioneren van de organisatorische kant van de inkoop.

Waar werken inkopers?
Inkopers zijn werkzaam bij fabrieken, winkelketens, groothandels, overheid en zorginstellingen. Je komt Inkopers ook tegen bij grote dienstverleners. Het inkoopbeleid van organisaties kan sterk verschillen. Bij een supermarktketen is de inkoop gespecialiseerd in het inkopen van supermarktproducten, terwijl een fabriek zich ook kan richten op de aanbesteding van nieuwe heftrucks voor het magazijn en de interim medewerkers via een recruitmentbureau.

Als Inkoper moet je goed kunnen samenwerken. Binnen de organisatie heeft de Inkoper vaak te maken met collega-inkopers, voorraadbeheerders, logistiek manager en administratief medewerkers. Bekijk nu onze Inkoop vacatures!

Welke opleiding moet ik volgen om Inkoper te worden?
De meest relevantie opleidingen tot Inkoper zijn: Logistiek en Economie (hbo), Small Business and Retail Management (hbo), Commerciële economie (hbo/wo) & International Business and Management Studies (hbo). Daarnaast zijn er ook andere aanvullende vakgerichte opleidingen op het gebied van Inkoop. Deze worden georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI). Voor organisaties is het vaak gewenst dat de Inkoper minimaal een NEVI 1 en/of NEVI 2 diploma behaald. Wil jij aan de slag als Inkoper? Bekijk nu onze Inkoop vacatures!

 

Lees verder: 'Werken als schadebehandelaar''Werken als accountmanager' en 'Werken als planner'

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
Joris Verhoeven
Publicatie datum
25-5-2020 10:57
Deel dit artikel
LEF Recruitment gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close