Vaderschapsverlof, hoe zit dat nou? Wendy van LEF vertelt je meer!

Categorieën: Blogs
Vaderschapsverlof, hoe zit dat nou? Wendy van LEF vertelt je meer!
Als vader en partner heb je in Nederland recht op vaderschapsverlof. Hoeveel dagen krijg je dan precies? En hoe werkt dit dan? Even een aantal feiten op een rijtje.

Hoe werkt ’t nu?
Sinds januari 2019 heb je in Nederland als partner recht op 5 dagen vaderschapsverlof (dit waren er 2). D.w.z. je krijgt het aantal werkuren per week. Dus als je 5 dagen van 8 uur werkt, krijg je 40 uur verlof. Deze regeling is vastgelegd in de WIEGwet (Wet Invoering Extra Geboorteverlof).
Je mag dan zelf weten hoe je deze uren opneemt, mits je dat doet binnen 4 weken na de geboorte van je kindje. Let er wel op dat je dit verlof aanvraagt. Doe dat schriftelijk minimaal twee maanden voor de uitgerekende datum bij je werkgever. In dat verzoek geef je ook aan hoe je het ouderschapsverlof op wilt nemen. Je bepaalt dat namelijk zelf. Je werkgever mag je verzoek niet weigeren. Wel mag hij de verdeling van je werkuren weigeren. En dat mag dan weer alleen als je verlof het bedrijf ernstig in de problemen brengt. Doe dit daarom wel in goed overleg. Je loon wordt tijdens deze dagen gewoon doorbetaald.

Het vaderschapsverlof maakt deel uit van een bredere richtlijn die een beter evenwicht tussen werk en privéleven nastreeft. In dat kader heeft de Europese Commissie bepaalt dat vaders tenminste 10 dagen verlof moeten hebben. Al is daar nog geen sprake van in alle landen. En Nederland scoort daarin (nog steeds) behoorlijk laag. Een paar landen op een rijtje;
Finland: 54 dagen (70% doorbetaald)
IJsland: 90 dagen (80% doorbetaald)
België: 10 dagen (minimaal 80% doorbetaald)
Frankrijk: 11 dagen (100% doorbetaald)
Italië 2 dagen

En het wordt nog beter…
Vanaf 2020 komen er nog vijf weken aanvullend geboorteverlof bij. Het UWV betaalt dan een uitkering tot max. 70% van het maximumdagloon. Voorwaarde is wel dat dit binnen 6 maanden na de geboorte van het kindje wordt opgenomen. En in hele weken. Ook moet de vader en partner wel eerst het geboorteverlof van eenmaal het aantal werkuren per week hebben opgenomen.

En wat betekent dit alles voor de werkgever?
We houden het hier kort en bondig. Zij hebben immers toch geen tijd voor lange verhalen;-)
1. De betaling van het geboorteverlof van 5 dagen komt volledig voor rekening van de werkgever.
2. De werkgever mag het recht op de vijf weken verlof vanaf 2020 in de basis niet beperken. En mag het loon uiteraard aanvullen voor (een deel van) de resterende 30%.
Hoe werkt de betaling van het aanvullend vaderschapsverlof?
De werkgever betaalt gewoon het loon van de werknemer door (minus maximaal 30%) en vraagt bij het UWV de uitkering aan.

Kortom: Er is duidelijk wat verruiming van verlofdagen en mogelijkheden voor ouders om te wennen aan het nieuwe mensje en de nieuwe gezinssituatie. En dat is mooi. Al wennen de gebroken nachten nooit;-)

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van LEF of anderen op de hoogte brengen van dit blog? Deel dit bericht, like of volg LEF Recruitment!

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
Wendy Smits | Lefrecruitment.nl
Publicatie datum
11-9-2019 8:00
Deel dit artikel
LEF Recruitment gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close