Over 5 jaar ..

Categorieën: Nieuwsartikelen

Met SMART-doelstellingen bereik je meer

Doelen stellen kan iedereen. Maar doelen stellen die je ook echt gaat uitvoeren, dat is een kunst. Leer daarom je doelen SMART te maken. Zo lukt het je straks wél om die carrièreswitch te maken.

SMART staat voor:
Specifiek
Meetbaar
Acceptabel
Realistisch
Tijdgebonden
SMART werkt ook voor je persoonlijke doelen
De SMART-methode kun je in heel veel situaties gebruiken. Bij het stellen van doelen voor je loopbaan bijvoorbeeld. Het werkt ook heel goed om tijdens een vergadering actiepunten SMART te maken. Of persoonlijke doelen, zoals werken aan je conditie. Zelfs je goede voornemens voor het nieuwe jaar kun je zo eindelijk uitvoeren!

Zo maak je je doelen SMART

Specifiek
Maak je bijvoorbeeld doelen voor een Persoonlijk Ontwikkelingsplan? Wees dan zo concreet mogelijk. Niet: 'ik wil beter worden in communiceren'. Maar: 'Ik wil leren beter te communiceren met onze klanten in doelgroep X, om klantentrouw te vergroten.'

Meetbaar
Dit is hét criterium waarmee je straks kunt zien of je je doel hebt gehaald. Stel meetbare criteria vast. Dit helpt je ook om stappen te blijven zetten. Stel dat je doel is om meer de leiding te nemen over projecten op je werk: met hoeveel projecten wil je dan beginnen?

Acceptabel
Je kent vast wel die actiepunten die telkens opnieuw voorbij komen tijdens vergaderingen, en die altijd blijven liggen. Vaak is het probleem dat niemand er echt achter staat. Omdat de taak niet past bij het team, of omdat het nut niet duidelijk is. Stem dit dus altijd goed af.

Realistisch
Houd rekening met hoeveel je aankunt, en plan ook extra ruimte in voor uitloop. Zo haal je je doel en bespaar je jezelf frustratie.

Tijdgebonden
Geef jezelf een concrete deadline. Dat geeft je een stok achter de deur om ook echt in actie te komen.

Meer tips voor effectief doelen stellen voor je carrière

Deel het op in kleinere stappen
Stel dat je presenteren eng vindt en je wilt het leren in 3 maanden. Spreek dan met jezelf af dat je begint met een korte presentatie over een onderwerp dat je al goed kent, voor een klein publiek. Ga dan door naar een onderwerp dat je nog niet goed kent, breid dan het publiek uit, en zo verder.

Sta spontaniteit toe
Met carrièredoelen kom je een stuk verder in je werk. Maar verlies je ook weer niet in een tunnelvisie. Het kan zijn dat er tussentijds iets anders op je pad komt dat interessanter is. Als je teveel met dat ene doel bezig bent, heb je hier minder oog voor.

Houd je doel in het oog, maar focus op de weg er naartoe
Het klinkt tegenstrijdig, maar als je alleen maar denkt 'ik wil die promotie' kun je juist minder gemotiveerd raken. De weg naar die promotie bestaat in wezen uit allerlei kleine doelen: je gewone, dagelijkse werk en de groei die je ondertussen meemaakt. Het tevreden gevoel dat je krijgt van het behalen van die minidoelen, geeft je de motivatie om te blijven doorzetten.Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
Nationale Vacaturebank
Publicatie datum
28-1-2019 13:01
Deel dit artikel
LEF Recruitment gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close