Je eerste baan na je studie - de ervaringen van onze collega's

Categorieën: Voor kandidaten

Jij bent er helemaal klaar voor: je eerste baan na je studie. Toch kan het vinden van je eerste baan een lastige zoektocht zijn, want wat wil je nu eigenlijk gaan doen? En misschien nog wel belangrijk, wat past bij jou? Omdat wij bij LEF weten dat deze keuze erg ingewikkeld kan zijn delen onze collega's hun ervaringen. Van de zoektocht naar een passende functie tot aan gekke bijbaantjes. Verhalen die je vast wel kunnen helpen in de zoektocht naar jouw eerste baan. 

Lees hier de ervaringen van onze recruiters:

Jeanne Vermeulen - Recruitment Specialist

Ik studeerde, met een paar maanden vertraging, af in september 2017. Een bachelor International Business and Languages mocht ik aan mijn cv toevoegen. De studie was toen precies wat ik wilde: doen wat ik op dit moment leuk vindt. Maar dan... ben je afgestudeerd, haal je je papiertje op, luister je naar een speech van de locatiedirecteur, loop je naar buiten én hobbel je de arbeidsmarkt op. Persoonlijk vond ik het erg lastig om een functienaam aan mijn studie te hangen, het was immers zo breed. Marketing, sales, finance, export en ga zo maar door.

Waar begin je dan? Nou, ik solliciteerde me scheel. Van Medewerker Export (Spaanse taal) bij een tomatenhandelaar (ja echt, tomaten), Senior Marketeer bij een IT-organisatie to aan Accountmanager voor een pannenkoekenmerk. Bij het laatste ging ik op gesprek zonder te weten wat een Accountmanager was, iets wat natuurlijk te wijten was aan mijn gebrek aan research. Wat ik wil zeggen. Er is wel degelijk een gat tussen afstuderen en je eerste werkervaring. Denk eens na: Welke kwaliteiten heb je?, Waar ben je juist niet goed in? Pas je beter in een grote of kleine organisatie? Wat wil je over twee jaar bereikt hebben? 

Lynn Wildeman - Projectcoördinator Marketing 

Momenteel sta ik nog met één been in mijn hbo-studie en met de andere ben ik al het werkleven ingestapt. Zes maanden geleden begon ik mijn afstudeerproject bij LEF Green. Binnen zes weken kreeg ik al de vraag of ik mezelf wilde inzetten op het gebied van Projectmanagement en Marketing voor zowel LEF Green als LEF Recruitment. Tuurlijk wilde ik dat! Dit betekent dat ik vervolgens de hele zomer op school óf kantoor te vinden was, maar het was het dubbel en dwars waard!

Ik merk dat mijn klasgenoten nu beginnen te dubben en stressen over de periode die komt ná het afstuderen. Terwijl ik al mijn baan heb gevonden en mij zelfs al de afgelopen maanden heb kunnen ontwikkelen. Ik mag het starters event mee organiseren en dit hebben wij gedaan door samen met young professionals te zitten en te kijken naar de waarden en behoeftes.  Juist dáarom weet ik zeker dat het zoveel perspectief en inspiratie kan bieden aan young professionals!

Joost de Wijs - Recruiter

Na mijn afstuderen wist ik, zoals wel meer mensen, niet precies wat ik nu wilde. Na een maandje oriënteren, koos ik bewust voor recruitment. Allereerst omdat ik zag dat het een populaire startersfunctie is. Bovendien kom je in deze rol in contact met zoveel verschillende bedrijven en type functies, dat mij dit enorm helpt bij het kiezen van een vervolgstap. Mijn advies? De snelste manier om erachter te komen wat je wel en niet interessant vindt, is door aan het werk te gaan. Misschien maak je een keer de verkeerde keuze, misschien maak je wel exact te goede keuze!

Demi Christensen - Online Marketeer

In de zomer van 2020 heb ik mijn diploma New Media Design (MSc) behaald en was ik klaargestoomd om de online-marketingwereld te gaan veroveren. Na jaren van studeren was het nu tijd om mijn kennis en kunde in de praktijk te gaan brengen. Maar hoe vind je nu jouw eerste baan? En nog belangrijker wat past bij mij? Mijn zoektocht begon met het afstruinen van LinkedIn, Indeed en vele andere jobboards. Hierdoor kwam ik al snel in contact met LEF en mocht ik meteen aan de slag. In het begin wist ik ook nog niet zo goed wat ik precies wilde, maar zoals het spreekwoord luidt: 'al doende leert men' ben ik hier ondertussen wel achter gekomen. Mijn tip voor iedereen die ook niet zo goed weet is dan ook: probeer het! Dan kom je er snel genoeg achter welke taken wel of niet bij je passen. Bij mij is het helemaal goed gekomen en ben ik ondertussen alweer twee jaar werkzaam bij LEF! 

Linda den Teuling - Recruitment Manager 

In 2012 studeerde ik af en was ik direct klaar om te werken. Helaas zag de banenmarkt er toen heel anders uit en was het moeilijk om aan een baan te komen. Gelukkig had ik snel een leuke stage gevonden, waar ik ook na mijn afstuderen kon blijven. Ik ben begonnen als Project Medewerker bij een uitzendorganisatie, waar ik mee werkten aan het opzetten en uitwerken van een internationaal project. Toen ik daarna 'echt' ging werken was ik al gewend om 40 uur op kantoor te zijn en was de stap minder groot. Toch vond ik het op sommige momenten lastig om mijn draai te vinden en mijn focus te behouden op rustigere momenten. Aan de andere kant vond ik het wel heel leuk om écht naar iets toe te werken. 

Een andere tijd dan nu, waar de banen voor het oprapen liggen. Ik vraag me wel eens af ik in deze tijd ook in de arbeidsbemiddeling zou werken omdat ik er zo ingerold ben. Toch kan ik me niet voorstellen dat ik een switch zou maken omdat ik zoveel voldoening haal uit mijn werk. Wat ik hiermee wil zeggen is dat het goed is om verder te kijken dan alleen de 'buitenkant' van een vacature of een bedrijf met een hele bekende naam. Ga het gesprek aan en je zult zien dat er vele leuke banen zijn, waar je op het eerste gezicht misschien niet aan gedacht zou hebben. Ga in gesprek met een recruiter, want zij hebben vaak snel door wat voor baan er bij je zou kunnen passen en wat er mogelijk is en kunnen je daarin adviseren. 

Kick-start je carrière met LEF! 

Een gezellige middag waar je een hoop connecties aan overhoudt én waarna je voorbereid bent op het solliciteren op je eerste of tweede baan - hoe klinkt dat? Het starten van je professionele loopbaan is niet gemakkelijk, want… waar moet je in vredesnaam beginnen? LEF Recruitment nodigt je uit voor een gratis masterclass waarin we jou klaarstomen voor het solliciteren op de arbeidsmarkt. 

LEF Recruitment - Demi ChristensenOver Demi

Als online marketeer bij LEF Recruitment & LEF Green is mijn belangrijkste missie het verbeteren van de vind- en zichtbaarheid. Dit doe ik door middel van ludieke campagnes én een verfrissende blik. Want wij matchen met LEF!

 

 

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
Demi Christensen
Publicatie datum
28-9-2022 13:23
Deel dit artikel

Vacatures in de spotlights

Maak vacature alert
LEF Recruitment gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.