Het begrip ghosting wordt populairder

Categorieën: Voor kandidaten

Laat jij weleens niets meer horen tijdens de sollicitatieprocedure?

Ben jij weleens in een sollicitatieprocedure gestapt om vervolgens niets meer te laten horen? Dit soort situaties vinden steeds vaker plaats binnen recruitment. Er wordt regelmatig gesproken over recruiters die uiteindelijk niks meer laten weten, maar met een veranderende arbeidsmarkt zijn er ook steeds meer kandidaten die zo nu en dan een recruiter ‘ghosten’.

Het begrip ghosting is afkomstig uit de datingwereld: plotseling kapt jouw gesprekspartner het contact af. Geen telefoontjes, appjes of mailtjes meer. Er wordt niet meer gereageerd op jouw liefdesverklaringen en op de ander zijn of haar beurt wordt er ook geen verklaring meer gegeven van waarom iemand jou compleet negeert. Outsj! Dat kan behoorlijk pijnlijk en confronterend zijn, zeker als je al een langere tijd contact hebt.

Relatie opbouwen

Dat contact is bij ghosting een belangrijke factor. Hoe intensiever het contact is, hoe groter de kans is dat iemand je niet zomaar negeert en nooit meer iets laat horen. Binnen de arbeidsbemiddeling is de relatie met een recruiter of manager in sommige gevallen niet volledig naar wens. Er is nog geen échte relatie opgebouwd, waardoor het makkelijker is om te besluiten iemand te negeren. Wat maakt het immers uit?

Toch is het belangrijk om als kandidaat niet in één keer al het contact te verbreken op het moment dat je in een sollicitatieprocedure zit. Het is niet altijd makkelijk om een afwijzing te verkopen – ook niet aan een recruiter of manager – maar het simpelweg niet meer reageren op appjes of andere contactverzoeken kan een impact voor het vervolg van jouw carrière hebben.

Niet meer benaderen

Recruiter Jasper Rutgers (28) vertelt in een artikel van het FD namelijk dat hij een kandidaat die hem besluit te ghosten later niet meer belt of voordraagt. Het kan dus zijn dat een functie of vacature nu niet je voorkeur heeft of bij je past, maar dat je met deze recruiter of manager wél in de toekomst samen kunt werken. Dat biedt kansen.

Het is overigens geen zeldzame zaak, kandidaten die opeens besluiten een recruiter of manager te negeren. Inmiddels blijkt uit hetzelfde artikel van FD dat maar liefst één op de drie werkzoekenden zich naar eigen zeggen schuldig maakt aan ghosting. Er zijn ook verschillende vormen van ghosting: niet reageren op de eerste contactpoging is daarbij een milde variant. Kan iedereen gebeuren.

Maar wanneer ghosting wel impact op je carrière kan hebben is het moment dat je bijvoorbeeld niet op komt dagen bij het eerste gesprek en dat niet eens laat weten of daarna niet meer reageert. Een andere vorm is al verder in de selectieprocedure zijn en dan niet meer reageren op bijvoorbeeld het voorstel van een bedrijf. Een meest uiterst geval is bijvoorbeeld na het tekenen van de overeenkomst, de eerste werkdag niet komen opdagen en volledig onbereikbaar zijn.

Twee kanten

Hoe je het wendt of keert: ghosting gaat twee kanten op. Recruiters en managers maken zich er ook schuldig aan. Een van de meest grote ergernissen van kandidaten zijn recruiters die gebrekkig communiceren of helemaal niets (meer) laten horen. Het is dus een logische reactie dat kandidaten op een bepaald moment denken: jij laat niets horen, dan ik ook niet!

Er ligt hier dus zeker een verbeterpunt voor recruiters. Als kandidaat kun jij hierin ook een positief verschil maken. Ondanks de veranderende arbeidsmarkt – en daarmee de groeiende luxepositie van kandidaten – is het belangrijk om je te beseffen wat de impact van ghosting is in de toekomst. Voel je je niet gezien, gehoord of serieus genomen door een recruiter? Baal je van gebrekkige communicatie of heb je toch een beter aanbod gehad? Geef gerust een belletje aan de persoon  waarmee je in gesprek bent of stuur in ieder geval een mailtje met dat je er vanaf ziet.

Net zoals dat kandidaten het waarderen dat zij een persoonlijke afwijzing krijgen, kunnen recruiters er ook iets van leren op het moment dat jij ze van feedback voorziet. Zo werken we samen naar een fijne arbeidsbemiddeling toe!

LEF Recruitment - Nikki PommerOver Nikki

Als Brand Marketeer bij LEF Recruitment en Expert in Recruitment focus ik me op de marketingstrategie en de uitvoering hiervan. Mijn belangrijkste taak is zorgen dat het merk LEF groeit en dat wij expert en koploper in recruitment zijn én blijven. Met een duurzame match in het achterhoofd zetten we die stap extra voor onze kandidaten en relaties, want #WijMatchen.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
Nikki Pommer
Publicatie datum
10-12-2021 9:03
Deel dit artikel

Vacatures in de spotlights

Maak vacature alert
LEF Recruitment gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.