5x Goede vragen voor een sollicitatiegesprek

Categorieën: Voor kandidaten

Indruk maken tijdens een sollicitatie, zo doe je dat!

Yes, fantastisch! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dit kan best wel spannend zijn. Misschien heb je er al over nagedacht welke vragen je kunt verwachten, of waarom jij perfect bent voor de baan. Ook is slim om van tevoren zelf vragen te bedenken, want géén vragen stellen komt vaak ongeïnteresseerd over. Daarnaast is dit dé kans om te bepalen of de rol en het bedrijf bij je passen. Om je op weg te helpen hebben we aantal vragen voor je op een rij gezet!

Start met het huiswerk

Er wordt niet voor niets gezegd "je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk". Stap dus ook met deze gedachten het sollicitatiegesprek in. Verdiep je in het bedrijf waar je gaat solliciteren door de website af te speuren en de social media kanalen te bekijken. Hoeveel mensen werken er en wat straalt het bedrijf online uit? Check vooraf goed of je bepaalde informatie online kunt vinden. Want het komt natuurlijk niet heel tactisch over als je bepaalde informatie online kunt vinden en nogmaals vraagt in een gesprek. Dit kan de indruk wekken alsof je niet heel geïnteresseerd bent in de functie. 

Ga voor open vragen

Probeer tijdens je sollicitatiegesprek niet alleen maar vragen te beantwoorden maar ook zeker zelf te stellen. Ga voor open vragen, want deze vragen kunnen jou helpen om te ontdekken of het bedrijf en de functie ook echt bij jou passen. Het is natuurlijk niet alleen het bedrijf dat voor jou moet kiezen, jij moet ook kiezen voor het bedrijf! 

 

Voorbeeld vragen die jij kunt stellen tijdens je sollicitatiegesprek

Hieronder een aantal goede vragen die je kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Bedenk tijdens het gesprek altijd welke vragen passen bij de situatie en luister vooral naar wat jouw gesprekspartner probeert te vertellen zodat jij daarop kunt inhaken. 

 

  • Wat zijn de kernwaarden van de organisatie én hoe zie je dit terug op de werkvloer?
  • Wat kenmerkt de collega die het beste binnen de bedrijfscultuur past?
  • Wat zijn toekomstige ontwikkelingen die invloed hebben op de vacature?
  • Wat is het allerbelangrijkste waar ik de eerste maanden mee aan de slag ga?
  • Wat heb ik laten zien wanneer we na een half jaar een goed evaluatiegesprek voeren?

 

Ook al zijn het geen wereldschokkende vragen, ze omschrijven wel een nieuwsgierig karakter. Daarnaast bieden ze allemaal de kans om door te vragen en zo meer diepgang in je gesprek te creëren. Door tijdens het gesprek de juiste vragen ben je naderhand ook beter in staat om te beslissen of het bedrijf wel of niet bij je past. Is je sollicitatiegesprek online? Lees dan ook de blog goed op beeld tijdens een videosollicitatie

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
LEF Recruitment
Publicatie datum
4-11-2021 0:00
Deel dit artikel

Vacatures in de spotlights

Maak vacature alert
LEF Recruitment gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.