Een nieuw selectiemiddel in de maak

Door: Joris Verhoeven 26-4-2021

Categorieën
:
Voor werkgevers,

Het welbekende cv is een belangrijk selectiemiddel binnen het sollicitatieproces. Onlangs stuitte ik ook op een nieuw selectiemiddel in de maak: het curriculum future. Bij het cf kijk je niet alleen naar beschikbare kennis en opgedane werkervaring, maar kijk je vooral naar wat een kandidaat in de toekomst voor jouw organisatie kan betekenen. Dat baseer je op persoonlijke toekomstplannen, ambities en gewenste groei van een kandidaat die terugkomen in het curriculum future. Laat me je meer vertellen over het curriculum future en hoe je het effectief kan inzetten.

Een tijdje geleden waren wij vanuit LEF Recruitment op bezoek bij een relatie. Deze relatie is onderdeel van een groot buitenlands bedrijf, met ook een vestiging in Nederland. Een aantal medewerkers van het bedrijf waren in de tussentijd weggegaan omdat ze een gebrek aan toekomstperspectief misten. De medewerkers konden niet de gewenste ambities en dromen tot uitvoering brengen bij de huidige werkgever – onze relatie, dus.

Onze relatie was een beetje verbaasd, omdat ze deze plannen en wensen van de medewerkers had gemist. Voor ons was dat een realisatiemoment voor een bredere ontwikkeling binnen het recruitment vakgebied. Steeds meer werkgevers zijn namelijk niet alleen geïnteresseerd in wat een medewerker gedaan heeft, maar werkgevers zijn ook benieuwd naar wat een medewerker in de toekomst voor een organisatie kan betekenen.

Een ander perspectief

Dat brengt mij meteen bij het onderwerp van dit blogartikel: het curriculum future, een nieuwe blik op het huidige en traditionele cv. Waar het traditionele cv vooral gefocust is op opgedane werkervaring en kennis, is het curriculum future gefocust op toekomstplannen, ambities en professionele en persoonlijke groei van een kandidaat. Je legt als kandidaat niet alleen uit wat je hebt gedaan, maar licht ook toe wat je graag wilt doen in de toekomst.

Voor de kandidaat is het inzetten van een curriculum future dus een goede manier om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten. Je valt er direct mee op. Daarnaast geeft het jou als kandidaat een tool om je eigen ontwikkeling en ambities concreet te maken. Door het op papier te zetten en te presenteren wordt het echter dan wanneer het alleen in je hoofd zit.

Voor werkgevers biedt het curriculum future ook een heel groot voordeel. Je kan tijdens de sollicitatieprocedure namelijk achterhalen wat iemand voor jou organisatie gaat betekenen. De voordelen van een curriculum future gaan overigens twee kanten op. Door als werkgever te ontdekken wat iemand in de toekomst voor jou gaat betekenen, kun je ook de juiste omgeving voor de kandidaat bieden om de realisatie van deze plannen mogelijk te maken. Het inzetten van een curriculum future biedt dus voordelen om een gezamenlijk gewin te vergroten.

Maar, hoe doe je dat dan? Een curriculum future inzetten tijdens de sollicitatieprocedure? Wij denken er bij LEF Recruitment en LEF Green volop over na, want we zien werken met dit concept enorm zitten. Verwacht dus sowieso nog meerdere updates vanuit mij of het platform Expert in Recruitment hierover. Ik zet in dit blogartikel alvast een paar ideeën op een rij hoe je het gebruik van het curriculum future kan inzetten als werkgever.

1. Beslis achter de schermen wat het doel is

Voordat je start met het inzetten van een curriculum future voor toekomstige werknemers, is het essentieel dat je als werkgever duidelijk maakt wat je hiermee wilt bereiken. Natuurlijk is het bedenken van wat werknemers voor jouw organisatie betekenen interessant, maar probeer dit vooral tastbaar te maken. Helpt een curriculum future jou als werkgever een fijnere werkomgeving te creëren? Kun je met de inzet van het curriculum future als werkgever beter de ontwikkeling van jouw werknemers meten? Of kun je als werkgever dankzij het curriculum future een betere doorstroom van promotie garanderen? En hoe heeft zo’n verbeterde leer- en werkomgeving invloed op de doelen van jouw organisatie?

Ga als werkgever (ondernemer of directeur) eens zitten met leden van het managementteam en iemand van HR om te ontdekken wat jullie nu concreet kunnen verbeteren met de inzet van een curriculum future.

2. Geef het aan in de vacaturetekst

Als je een curriculum future van kandidaten wilt ontvangen is het wel handig dat zij weten dat zij dit aan moeten leveren. Daarom kun je in de vacaturetekst al aangeven dat jullie niet alleen geïnteresseerd zijn in het cv, maar ook in het curriculum future. Het kan goed zijn dat een groot deel van de kandidaten die reageren niet precies weten wat dit inhoudt. Verwijs in de vacaturetekst met een call to action daarom naar meer informatie over het curriculum future. Zo kunnen kandidaten zelf aan de slag met het opstellen van een curriculum future.

Wil je het benoemen van een curriculum future niet in de vacaturetekst doen? Bedenk dan manieren waarop je dit toch mee kan nemen tijdens de sollicitatieprocedure. Bij LEF Recruitment zijn we in ieder geval al bezig met hoe we het curriculum future kunnen inzetten tijdens de sollicitatieprocedure, dus mocht je hier eens over willen sparren – stuur ons gerust een bericht. We vinden het supertof om met je mee te denken!

 3. Neem het mee tijdens de onboarding/beoordelingscyclus

Wanneer je het curriculum future gebruikt om te achterhalen wat medewerkers in de toekomst voor jouw organisatie kunnen betekenen, is de eerste stap gezet. Het zou alleen jammer zijn wanneer de inzet van een curriculum future blijft bij de sollicitatieprocedure. Maak binnen het proces van onboarding ook plek voor het curriculum future. Hoe kunnen er al stappen gezet worden richting een bepaalde ambitie tijdens het onboardingsproces?

Het beantwoorden van die vraag geeft het curriculum future meer toekomst binnen jouw organisatie. Voor medewerkers is het een extra tool om de eigen ontwikkeling en groei meetbaar te maken. Wanneer je het curriculum future ook meeneemt binnen de beoordelingscyclus, biedt het voor medewerkers extra houvast om met de eigen doelen bezig te zijn. Bezig zijn met die eigen doelen is niet alleen interessant voor hen, maar het stimuleert ook persoonlijk ondernemerschap binnen jouw organisatie.

Voorkom dus dat het curriculum future een kort toegepaste trend wordt, maar bouw nieuwe gewoontes en routines binnen de bedrijfscultuur op met dit selectiemiddel. Omdat de uitwerking nog vrij is en door niemand écht wordt bepaald, is er veel ruimte om dit proces volledig te sturen op eigen ideeën en wensen. Natuurlijk helpen wij je daar vanuit LEF Recruitment en LEF Green ook graag mee!

Ik ben in ieder geval behoorlijk enthousiast over het curriculum future. Naast dat het voor kandidaten en werkgevers veel voordelen kent in het kader van gezamenlijk gewin, is het toevoegen van een curriculum future voor ons als recruiters ook een fijne ontwikkeling. Door niet alleen te kijken naar, en het gesprek te hebben over, wat iemand ooit heeft gedaan maar wil gaan doen, kunnen wij onze matches nog beter afstemmen op persoonlijkheid, ambities en de bedrijfscultuur.

Het nieuwe selectiemiddel: het curriculum future - Joris VerhoevenOver Joris

Als oprichter van LEF Recruitment en Expert in Recruitment, durf ik te stellen dat recruitment mijn grootste passie is. Daarnaast ben ik medeoprichter van LEF Green en het platform Jobstoryz. Ik heb een kraakhelder doel voor ogen. We treden buiten de gebaande paden met betrekking tot recruitment, werving en selectie.