Werken als Klantenservice Medewerker

Door: Joris Verhoeven 25-9-2020

Categorieën
:
Werken als,
Wat doet een medewerker klantenservice?

Als medewerker klantenservice sta je namens een organisatie klanten per mail, chat of telefoon ter woord. Dit kunnen zowel consumenten als bedrijven zijn. Op de klantenservice komen problemen of klachten binnen die je als medewerker klantenservice vervolgens behandelt.

Als medewerker klantenservice heb je vaak een ondersteunende rol waarin je service verleent. Bedrijven hechten steeds meer waarden aan klantvriendelijkheid. Volgens een grove schatting van het CBS heeft bijna 2% van de werkzame bevolking een baan in de functiegroep klantcontact. (Werk.nl)De branche spreekt ook wel over klantcontactberoepen. Wanneer we over klantcontactberoepen spreken zijn er een aantal soorten om onder te verdelen.

Inbound

In deze rol ontvang en beantwoord je klantvragen. Klanten bellen dus zelf naar jouw organisatie met een klacht, probleem of hulpvraag. Jij als medewerker klantenservice kan hier met een informatieve-, adviserende of commerciële insteek op reageren.

Outbound

Het initiatief voor het gesprek ligt bij jou. Dit kan zowel een informatieve mededeling zijn (‘’Uw order is binnen’’) als een commerciële (‘’Naar aanleiding van onze beurs bel ik u’’ ) als een service gerichte (‘’Naar aanleiding van uw hulpvraag bel ik u’’).

Inhouse klantenservice

Je werkt hier op de afdeling van het bedrijf zelf. De klachtafhandeling wordt dus intern geregeld.

Facilitaire klantenservice

Hier werk je als klantenservice medewerker voor een externe partij. Je behandelt voor verschillende bedrijven hun klachtenafhandeling.Welke eigenschappen passen bij een medewerker klantenservice?

· Je haalt voldoening uit het ondersteunen en helpen van anderen;

· Je bent servicegericht ingesteld;

· Je moet kalmte kunnen bewaren en stressbestendig zijn;

· Je moet communicatief stevig in je schoenen staan.


Met wie werk je samen?

Je werkt veelal samen met accountmanagers, dit kan zowel de commerciële binnendienst als de commerciële buitendienst zijn. Interesse in een rol als medewerker klantenservice? Bekijk onze vacatures hier!