Werken als Accountmanager

Door: LEF Recruitment 25-9-2020

Categorieën
:
Werken als,

Accountmanager, wat is dat?

Als Accountmanager ben je verantwoordelijk voor de bestaande of nieuwe klanten van een bedrijf. Je denkt mee met de klanten (accounts) en investeert op verschillende manieren in deze account. Denk hierbij aan het binden van nieuwe potentiële klanten, behouden en bouwen van klantrelaties en ervoor zorgen dat bestaande klanten nieuwe orders plaatsen. Je hebt verschillende types accountmanager zoals, relatiebeheerders, accountmanager new business, accountmanager binnendienst  of key accountmanagers. 

Wat houdt accountmanager in?

Om het overzichtelijk te houden hebben we de verschillende types accountmanager voor je op een rijtje gezet!

Relatiebeheerders: In deze functie ben je gericht op het behouden van bestaande klanten. Om goed in te kunnen springen op de signalen van de klant, dient de relatiebeheerder goed op de hoogte te zijn van de producten of diensten van de klant. Je weet wat jouw organisatie de klant te bieden heeft en adviseert hen hierover. Daarnaast ben jij het aanspreekpunt voor klanten en regel jij de facturatie en afronding. Vaak heb je niet alleen telefonisch en per e-mail contact met klanten, maar je gaat ook persoonlijk bij bestaande klanten langs. 

Accountmanager New Business: Als Accountmanager New Business ben je specifiek gericht op het binnenhalen van nieuwe klanten. Hierdoor komt het vaak voor dat je als Accountmanager New Business een andere persoonlijkheid hebt dan een relatiebeheerder. Jij bent een jager die zich richt op het binnenhalen van nieuwe klanten en het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden. Het belangrijkste onderdeel van je werk is acquisitie, je doel is namelijk het werven van nieuwe klanten. Hierbij krijg je wel vaak hulp van de Accountmanager Binnendienst. Toch kan het voorkomen dat je in je eentje verantwoordelijk bent voor de new business. 

Accountmanager Binnendienst of Commercieel medewerker Binnendienst: De Accountmanager Binnendienst is de schakel tussen de collega's die binnen de organisatie aan het werk zijn en de Accountmanager in de buitendienst. In deze functie doe je voornamelijk het voorbereidende werk om de accountmanagers buitendienst te ondersteunen. Vaak voer jij de gesprekken met mogelijke klanten. Ook zie je bij veel organisatie dat de accountmanager binnendienst het relatiebeheer oppakt na de definitieve sale. Jij bent dan het aanspreekpunt voor de klant over bijvoorbeeld productspecificaties en de prijzen. Naast het klantcontact verricht je als accountmanager binnendienst vaak administratieve taken, zoals het administreren van order en offertes. 

Key Accountmanager: In deze functie werk je op strategisch niveau met één of enkele (top)klanten waar de organisatie een goede samenwerking mee heeft. Dit doe je door je betrokkenheid en marktkennis die een echte meerwaarde zijn voor de klant. De klanten van de Key Accountmanager dragen vaak een groot deel bij aan de omzet van zijn organisatie. Je werkt vaak landelijk en genereert nieuwe large accounts en beheert bestaande key accounts. Je beschikt over een helicopterview, herkent de grote lijnen en hebt oog voor detail. Je kan goed schakelen en lead het salestraject. 

Welke opleiding moet je volgen om accountmanager te worden?

Er is geen specifieke opleiding om Accountmanager te worden, maar een commerciële opleiding is een goede basis. Dit zijn opleidingen zoals Commerciële Economie, International Business en Bedrijfskunde. Om te starten als Accountmanager na het behalen van je opleiding helpt het vaak als je een commerciële bijbaan hebt gedaan. Mocht je ervaring hebben als callcenter medewerker of vertegenwoordiger dan vergroot je de kans op de arbeidsmarkt aanzienlijk. Als junior Accountmanager start je vaak als Accountmanager Binnendienst. Hierna is een mogelijke vervolgstap de stap naar Relatiebeheerder of Accountmanager New Business. Als je enkele jaren succesvol bent als Accountmanager in de buitendienst kun je vaak de stap zetten naar Key Accountmanager of Sales Manager. 

Vacatures Accountmanager

Wil je aan de slag als Accountmanager? Bekijk dan hier onze actuele sales vacatures.